Voornaam: Michelle

Leeftijd: 24

Vleespatroon: 7 dagen vlees in de week. Eigenlijk altijd bij het avondeten en soms ook nog bij ontbijt en / of lunch.

Wat is je grootste uitdaging deze week: Broodbeleg, ik hou van hartig op brood/cracker en kom dan snel uit op vleeswaren. Mee eten op werk is ook een uitdaging. Ik werk in de gehandicaptenzorg en eet mee met de cliënten. Dus ontbijt & Lunch of avondeten. Zei doen niet mee aan de vleesvrije week en de koelkast daar ligt dus ook vol met vlees & vleeswaren. Ook op werk eten de clienten eigenlijk elke dag vlees bij het avondeten. Een goed idee om hier ook op te pakken om bijvoorbeeld 2 vleesvrije maaltijden te doen op vaste dagen.

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Niet echt op voorbereid. Besloot pas zaterdag avond, toen ik ervan hoorde, om mee te gaan doen.

Beschrijving week

Maandag 09-03-2020
Vanmorgen startte ik de dag met havermout, lekker met appel, kaneel en rozijnen (soort appeltaartje) De Lunch een lekker omelet met verse groent. Erna ging ik naar mijn werk (avonddienst) Daar aten we worteltjes met aardappels en slavink. De slavink niet voor mij, en ik kreeg nog een cliënt zo ver mee te doen aan de vleesvrije week! Wij namen een schaaltje appelmoes i.p.v. vlees. Door mijn slechte (geen) voorbereiding hadden we geen vleesvervanger e.d. in huis, maar dit was ook prima. 

Dinsdag 10-03-2020
Opzoek naar iets lekkers voor op een cracker. Normaliter zou ik toch gaan voor filet-american. Enige hartige wat overblijft is kaas. Zoetigheid vind ik niet lekker op een cracker. Dus ik besluit meteen maar boodschappen te gaan doen om verse eiersalade te maken (eieren van mijn eigen kippen)en avond eten te halen. Ik ga voor de vega schnitzel (erg benieuwd naar!!) aardappeltjes uit de airfryer en broccoli. Mijn vriend doet niet mee aan de vleesvrije week maar ik ga deze week geen vlees klaar maken dus ook hij moet geloven aan de vega-schnitzel. Eerlijk is eerlijk, hij merkte geen verschil. Ik had wel een flinke hoeveelheid champignon saus gemaakt, maar achteraf was dit niet nodig geweest.

Woensdag 11-03-2020
Ontbeten met graanontbijt, Lunch bij mijn schoonzusje thuis. Lekker broodje gezond (zonder ham natuurlijk) Avond eten op mijn werk. Vandaag mocht een cliënt kiezen wat we gingen eten en dat is natuurlijk (zoals alle kinderen kiezen) patat. Makkie een kaassoufflé vind ik heerlijk. Tot nu toe valt het mij alles mee en heb ik nog weinig moeite om geen vlees te eten.

Donderdag 12-03-2020
Als ontbijt een boterham met hagelslag, lunch noodles en avondeten na een middag shoppen lekker makkelijk naar de Mac-donalds. Ik ging voor de vega-cruncy-burger. Heerlijk (voor mac begrippen). Ik twijfelde bijna of het geen echte (gemalen plof) kip was. Wel erg zout. Bij de donderdagavond borrel gewoon worteltjes, komkommer en paprika met een dipsausje. Eerlijk is eerlijk, kost me geen moeite vandaag om geen vlees te eten. Mijn vriend houd ook dusdanig rekening met mij door geen vleeswaren e.d. in de koelkast te leggen. Dit laat hij gewoon op werk. 

Vrijdag 13-03-2020
Vandaag een vrije dag. Ik was van plan met een stevig ontbijt te beginnen maar de yoghurt en kwark was op + de melk over datum. Dus een appel als ontbijt. Als lunch een eitje gebakken. Avondeten: een bloemkool van mijn opa gehad. Bij een traditioneel aardappel, vlees, groente gerecht hoort volgens mijn vriend ook echt vlees. Ik wil ook niet elke dag een vleesvervanger eten (moet toch zonder kunnen) Na wat speurwerk op internet kom ik al snel op bloemkoolrijst met wokgroente. Nog nooit gemaakt dus leuk om te proberen. Ik kies voor cashewnoten ter vervanging van de kip. (voor de bite) Een ding vergeten, de kroepoek. Hier zit vis in. Las later dat de kroepoek cassave wel kan. Al doende leert men;) 

Zaterdag 14-03-2020
Ontbijt havermout, erna bij mijn ouders langs. Mijn vader nam bij de koffie een tosti en had een halve voor mij gemaakt. Nooit bij nagedacht en lekker opgegeten.. heeft hij er ham op gedaan!! Shit. Bij deze is mijn geen vlees week officieel mislukt. In de middag groentesoep, zonder ballen natuurlijk. De soepballen heb ik ook echt niet gemist. Gewoon wat extra groente. In de avond kaasfondue. Heerlijk en geen vlees bij nodig. 

Zondag 15-03-2020
Ontbijt: Afbakbroodjes met kaas, Lunch over geslagen (lekkere grote koek bij de koffie) Borrel met chips, pinda’s etc. Avondeten pizza. Heerlijke verse 5 kazen pizza. Ook vandaag weer een makkie. 

Conclusie
Zolang je niks in de koelkast hebt qua vlees is het echt super goed te doen. Uiteindelijk deze week 2 keer een vega burger op en ook die waren beide erg lekker. Dit ga ik zeker vaker doen. Toch moet je nadenken bij de kleine dingen die zo normaal zijn zoals een plakje ham/spek bij een gebakken eitje, ham op de tosti en een borrelhap zoals bitterballen, kaas met worst plankje. Bij mijn ouders thuis (waar ik nogal veel eet) staat ook van alles voor mijn neus (knakworsten, worstenbroodjes, vleeswaren) waar je normaal niet zo bij stil staat. Ik ben nu wel echt veel bewuster van hoe makkelijk ik normaal vlees eet. Ik zou zeker vaker geen vlees eten na de Nationale Week Zonder Vlees! Er werd veel gezegd dat vleesvervangers niet lekker zijn maar deze zijn echt wel goed! En soms niet te onderscheiden van echt vlees. Ook veel gerechten zoals lasagne zijn prima te maken zonder vlees.