Voornaam: Jette Elisabeth

Leeftijd: 17 Jaar

Vleespatroon (hoeveel dagen per week eet je vlees): Gemiddeld vier á vijf (misschien zes)

Wat is je grootste uitdaging deze week: Ik ben zelf niet bewust van hoeveel vlees ik eigenlijk wel niet per week eet. Zo vulde ik bij de vorige vraag eerst in drie dagen, totdat ik ging narekenen en toch stiekem echt wel op vijf dagen uitkwam (als het niet stiekem toch zes is). Mijn grootste uitdaging zit daarom in de bewustwording en het bewust moeten kiezen voor een alternatief van mijn vleesgewoonte.

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Aangezien ik mijn leven voor een weekje net zo ging indelen qua voeding als de ‘echte’ vegetariër, dacht ik bij mezelf dat ik er dan ook vol voor moest gaan. Voorafgaand aan de NWZV ben ik daarom allerlei recepten op gaan zoeken met alternatieven voor vlees. Ik hoop daarmee voldoende te zijn voorbereid op het achterwege laten van het vlees en mijn lekkere trek te stillen met ander voeding.

Beschrijving week: 

Maandag 11-03-2019
De Albert Heijn scheen meer vleesvervangers te hebben dan ik dacht. Ik heb vandaag dan ook voor het eerst falafel balletjes gegeten. Deze vleesvervanger in combinatie met zoete aardappel (favorietje) en een lekkere dragon mayonaise smaakte lang zo verkeerd nog niet. Ik had wel moeite met het zien van vlees en daar opeens meer zin in te hebben dan anders. Maar de verleiding heb ik weerstaan, wat maakt dat de eerste dag zonder vlees een feit is.

Dinsdag 12-03-2019
Een uitdaging, ik ging namelijk eten met vriendinnen die niet gewend zijn rekening te moeten houden met een ‘vegetariër’, en het ergste van alles: zij gingen koken. Toch ben ik de dag zonder vlees doorgekomen met een groente pastasalade en wat rauwkost. Een heerlijke maaltijd en avond! Daarmee weer een geslaagde dag zonder vlees!

Woensdag 13-03-2019
Woensdag is een makkie dacht ik, in principe doe ik woensdag namelijk altijd een dagje zonder vlees. Maar; toen er gevraagd werd welke pizza ik wilde voor het avondeten (ik blijf tenslotte een student) ging ik toch bijna de mist in. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer gezonde, vegetarische opties! Wat ik vooral leuk vind is dat je per dag steeds bewuster wordt van de keuzes die je maakt en ook steeds meer het gesprek erover voert. Ik verkondig namelijk aan iedereen dat ik meedoe aan de Nationale Week Zonder Vlees.

Donderdag 14-03-2019
Vandaag at ik samen met mijn (vleesetende) vader. Mijn vader is gek op vlees en zei daarom al gelijk; ”Ik doe daar niet aan mee.” Vandaar dat ik uiteindelijk zelf een vleesvervangende maaltijd at met spinazie. Op zulke momenten is het dan toch wel onhandig dat je twee verschillende maaltijden moet koken. Verder mis ik de tussendoortjes met vlees steeds minder.

Vrijdag 15-03-2019
Vrijdag had ik helemaal zelf in de hand wat ik ging koken en daarom besloot ik het weekend maar goed in te luiden met een vegetarische, nee, zelfs veganistische rijstsalade. Met de blik gericht naar het weekend, merkte ik wel dat ik wat moeite kreeg aangezien er in het weekend voor mijn gevoel de meeste vleesverleiding gaat ontstaan. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan snacks en lekkere dinertjes waar vlees toch altijd een goede optie is.

Zaterdag 16-03-2019
Vandaag heb ik de verleiding weten te doorstaan. Van een zaterdagavond met patat en kipnuggets naar een zaterdagavond met patat en een vega bonenstick. De bonenstick is helaas niet mijn favoriet. Eigenlijk zouden er gewoon opties moeten zijn zonder vlees zonder dat je met zo’n vleesvervanger te maken krijgt. Dan ga je namelijk vergelijken en valt een Vega stick toch in het niet bij het “echte” eten.

Zondag 17-03-2019
In de ochtend heb ik mijn broodje met ham, kaas en ei omgetoverd tot een broodje zonder ham. Over de avond zal ik maar eerlijk zijn: waar ik at bleek namelijk geen vegetarische optie te zijn nadat ik hier navraag naar had gedaan. De keuze was toen: of moeilijk lopen doen of toch die groentecurry met stukjes kip eten. Excuses; maar het is toch de laatste optie geworden. Blijkbaar zit er toch geen echte vegetariër in mij verscholen.

Conclusie
Nu ik terugkijk op deze week zie ik hoe ik steeds bewuster mijn keuzes ging maken en ook hoe makkelijk het eigenlijk is om de switch te maken van die hard vleeseter naar vegetariër voor een week. Het viel mee om de tussendoortjes te laten. Ook vond ik het niet lastig om anderen in te lichten over mijn vegetarische keuze. Ik ga in de toekomst zeker nog heel veel andere vegetarische gerechten proberen om te ontdekken wat daarvan een goede optie voor mij kan zijn. Zo kan ik hopelijk mijn voornemen waarmaken om flexitariër te worden. Helemaal zonder vlees vind ik, voor nu, nog een te grote stap. Een paar dagen in de week zonder vlees kan zeker geen kwaad. Niet voor mij en mijn lichaam, niet voor mijn omgeving en niet voor het milieu. Volgend jaar wil ik zeker weer de uitdaging aangaan. Wie weet durf ik daarna de stap wel te zetten, we zullen zien.

 

 

Pin It on Pinterest