Voornaam: Martine

Leeftijd: 33

Vleespatroon (hoeveel dagen per week eet je vlees): 4 dagen

Wat is je grootste uitdaging deze week: Om lekkere recepten te vinden

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Voorafgaand heb ik een weekmenu gemaakt en ik heb mijn deelname tevens aangekondigd op Instagram en Facebook (deels als extra stok achter de deur).

Beschrijving week:

Maandag 11-03-2019: 

Zoals elke maandag, maak ik een menu voor de hele week en doe ik boodschappen. Lekkere recepten vinden blijkt niet zo moeilijk te zijn maar echt alle vlees eruit weren wel. Zoiets als spekblokjes in een salade of vleeswaren als broodbeleg; het is ook gewoon een automatisme! We aten vandaag met het avondeten risotto met champignons uit de oven. Ik geniet bij het voeren vandaag van onze grappige wolvarkens die smullen van het groenten, fruit en broodafval uit de regio. Ze mogen het hele jaar door buiten rondscharrelen en wroeten in het bos of langs het water van de Oude Rijn.

Dinsdag 12-03-2019:
Weer zo’n automatisme… ik liep bijna vanzelf naar de vriescel om een stuk vlees van onze eigen koeien te pakken voor bij de aardappels en groente. Uiteindelijk genoten we van broccoli, aardappels en een heerlijke kaasburger (die ik zeker een keer zélf ga proberen te maken!) Deze week is onze één na oudste Lakenvelder koe jarig, ze is 12 jaar oud en heeft 1,5 week geleden haar 8e kalfje op de wereld gezet. We waarderen onze oudere zoogkoeien, er is géén maximale leeftijd en zolang ze gezond is, mag ze blijven!

Woensdag 13-03-2019:
Op de Italiaanse tour vandaag met onze succesreceptjes; zelfgemaakte pesto met spaghetti en een heerlijke broodsalade: Panzanella. Op social media schrik ik van de reacties van sommige boerinnen uit het land. Wat een aversie tegen de week zonder vlees. In plaats van de dialoog op te zoeken, zet men zich af tegen dit initiatief. Wat een beeld laat je dan van jezelf zien als boer(in)?! Wij moeten óók leven van de verkoop van vlees, maar we willen bewust omgaan met milieu, klimaat en dierwelzijn!

Donderdag 14-03-2019:
Samen met mijn zoontje Stan breng ik deze ochtend een auto vol vlees weg naar restaurants in Amsterdam, Arnhem en Didam. Restaurants die het vlees enorm waarderen, meedenken over de volledige verwaarding van het varken of de koe én die staan voor dierwelzijn, biologisch en duurzaam! Daar werken wij graag mee samen. Onze keuken rook vanavond heerlijk Oosters, ik maakte rode linzensoep met kikkererwten, wortel, tomaat en een mix van allerlei kruiden.

Vrijdag 15-03-2019: 
Ouderwets maar altijd goed, op het menu staan pannenkoeken! Met échte scharreleieren van onze kippen die altijd buiten lopen en zelf hun kostje bij elkaar scharrelen, heerlijk! ’s Avonds spreek ik nog af met een restaurant in de buurt, die Lakenvelder hamburgers van ons wil afnemen. Gesprekken over vlees dus waarbij we elkaar vinden in welk leven een dier moet hebben. De eigenaresse blijkt ook mee te doen met de week zonder vlees!

Zaterdag 16-03-2019: 
De week zonder vlees bevalt eigenlijk prima, ik mis het vlees niet en vind genoeg uitdaging in de lekkere recepten die ik had uitgezocht. Vandaag maak ik een courgette-burger en eten we die op een Kaiser broodje met tomaat, komkommer, paprika en rucola. Samen met mijn man bespreek ik het gesprek van gisteravond en bepalen we wélke koe er de eerstvolgende keer naar de slacht gaat. We zijn daarin nuchter, kiezen de dieren die bijvoorbeeld erg wild zijn of steeds moeite hebben met kalven. Toch blijft het soms jammer, een dier weg te moeten brengen.

Zondag 17-03-2019:
Lasagne is altijd goed, deze keer van courgette, tomaat, aubergine etc. Samen met lekkere mozzarella en parmezaan smullen we ervan. We sluiten af met een groot glas sinaasappel-banaan smoothie. Vanmiddag maak ik nog in alle rust een rondje tussen de Wagyu runderen, geef ze wat veekoek en krabbel ze over hun kop. Deze dieren zijn erg mak en rustig en super nieuwsgierig. We steken er bij al onze dieren regelmatig tijd in, om ertussen te lopen en ze met mensen vertrouwd te maken. Dat maakt dat het verplaatsen en vervoeren (bijvoorbeeld naar de slachterij) minimale stress oplevert.

Conclusie
Het is goed om bewuster met dit onderwerp bezig te zijn en na te denken over de toekomst. het klimaat en het milieu. Wij als veehouders zijn dagelijks bezig met vlees, zeker omdat wij het vlees van onze dieren zélf vermarkten. We voelen ons verantwoordelijk om mee te werken aan een toekomst met minder maar béter vlees! Daarnaast kun je zoveel variëren met groenten, dat onderschat ik zelf nog wel eens. Er zijn in ieder geval zat leuke en uitdagende recepten te vinden! Deze week werd ik aangenaam verrast door de courgette-burger, niet verwacht dat die zo goed zou lukken. Naast dat wij aan wat restaurants vlees leveren voor hamburgers, vind ik het leuk om alternatieve, plantaardige burgers te maken. Daar ga ik vaker wat mee doen!

Wij aten eigenlijk al lang niet elke dag vlees en houden thuis allebei van koken. Ik ben zéker gestimuleerd om dit te blijven doen. Op het menu voor de week erop staan ook maar weer 2 dagen met vlees. Ik ga wel opletten dat ik niet teveel vleeswaren als broodbeleg ga eten, dit pak je gemakkelijk maar er zijn ook zat andere lekkere smeersels etc. Als ik vlees eet, zal dit altijd biologisch zijn. Natuurlijk eten we van onze eigen Lakenvelders en Wagyu runderen en Mangalica varkens, waarvan we zeker weten dat ze een goed en vrij leven hebben gehad.

Pin It on Pinterest