Voornaam: Josje

Leeftijd: 39

Vleespatroon (hoeveel dagen per week eet je vlees): 2-4 keer scharrel of wildvlees

Wat is je grootste uitdaging deze week: Kijken of de kinderen van mijn vriend iets anders durven te eten dan ze gewend zijn (andere recepten, smaakjes en kleurtjes) en kijken naar welke ingrediënten ik dubbel kan gebruiken om verspilling te voorkomen!

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Ik heb in mijn kookboeken gekeken en een draai gegeven aan de recepten. Ook heb ik mijn losse briefjes met ooit verzonnen recepten er weer eens erbij gepakt.

Beschrijving week:

Maandag 11-03-2019: 
We hebben alles al ingeslagen dus geen stress! Ik heb bakjes gemaakt van maistortilla en deze gevuld met vegakipstukjes opgebakken in zoete chilisaus. Erboven op kaas en zo in de oven. Daarnaast een maiskolfje en een salade van rode ui, knoflook, komkommer en tomaat met olijfolie en Engelse vinegar.

Dinsdag 12-03-2019:
Kinderkookdag! Oudste dochter (9) van mijn vriend is sinds kort vega (doet erg haar best) en het is zoeken naar vernieuwende recepten om voor voldoende variatie te zorgen. Vanavond op het menu: Kaas tortellini met gefruite uitjes en champignons uit de pan (je kan ze ook laten smoren in wat witte wijn) met verse bladspinazie en kruidenkaas erdoorheen gehusseld als sausje.

Woensdag 13-03-2019:
Gadogado op het menu! Kokosrijst, met zelf gemarineerde tempeh, eigen gemaakte pindasaus,  boontjes, komkommer, tomaatjes, tauge, cassave kroepoek en gedecoreerd met kleine reepjes zelf gebakken suikerei. Ziet eruit als en bord rommel, maar is waanzinnig lekker!

Donderdag 14-03-2019:
Kinderkookdag! Kokosrijst, met stukjes vegakip, tauge en japanse groenten in hoisin saus gewokt. Simpel, eenvoudig erg lekker. Vooral de (onbekende) hoisin saus viel goed in de smaak!

Vrijdag 15-03-2019:
Ik maak zelf diverse soorten olijfolie met verschillende smaakjes en heb dus altijd een voorraad in de kast staan. Daar kon ik goed gebruik van maken! We aten vandaag tagliatelle, met in de pan geroerbakte broccolli (die gekookt is in dezelfde groentebouillion als waarin de tagliatelle later is gekookt) in de zelfgemaakte rode peper olie. Geweekte cashewnootjes erbij, wat zachte geitenkaas als topping erover en smullen maar!

Zaterdag 16-03-2019:
We hebben vrijdagavond al pannenkoeken gebakken in verband met tijdsnood zaterdag! De pannenkoeken hoeven niet perse warm te zijn voor dit gerecht gelukkig… Pannenkoek (in een diep bord gelegd) met als vulling warme appel in honing gesmoord met pecannootjes en rozijntjes en tot slot wat zachte geitenkaas eroverheen gebrokkeld.

Zondag 17-03-2019: 
Vandaag hadden we behoefte aan wat zout of wat anders.. dus heb ik een ouderwetse uiensoep gemaakt. Niet met een broodje erop maar met een desem sneetje met prei en geraspte kaas uit de oven erbij!

Conclusie:
De Nationale Week Zonder Vlees was goed te doen. Afwisseling is wel wenselijk, omdat vlees doorgaans toch een andere smaakinvulling geeft aan een gerecht en je die afwisseling op een andere manier moet zien te verwerken. Ook is afwisseling nodig om aan vitamines etc. te komen die je anders uit vlees verkrijgt. Een vleesvervanger hoeft van mij niet perse in de plaats te komen voor vlees. Ik vind het persoonlijk belangrijker dat je een lekkere maaltijd kan maken en niet dat je een 3 eenheid op je bord hebt. Ik vond het leuk om deel te nemen aan deze week. Het is alleen even goed speuren naar andere smaken. Dat is wel weer heel leuk en laat je anders naar eten kijken!  Vlees is toch stiekem een soort “hoofdingrediënt” in een gerecht en nu moest ik op zoek naar een goede/andere vervanging. In de toekomst ga ik vaker de soepen maken. Eenvoudig, snel en voedzaam…ziet er ook lekker ouderwets gezellig uit aan tafel! Ik denk niet dat ik door de Nationale Week Zonder Vlees per se minder vlees ga eten. Ik eet al realtief weinig vlees en altijd van scharrel/wild vlees. Daarnaast probeer ik zo divers mogelijk te eten en koken. Wel let ik graag op het zo efficiënt mogelijk gebruiken van producten om zodoende verspilling tegen te gaan.

 

Pin It on Pinterest