Voornaam: Jesse, van het blog Beauty by Jesse

Leeftijd: 28 jaar

Vleespatroon: 4 / 5 dagen in de week

Wat is je grootste uitdaging deze week: Het afwijken van het redelijke vaste eetpatroon wat ik had. Ik eet best vaak kipfilet, zowel voor lunch als ook voor avondeten. Nu dus de uitdaging hier goede vervangers voor te vinden, die ook nog eens lekker smaken. Gedurende deze week ga ik ook geen koemelk zuivel eten. Dat is voor mij ook een onwijs grote uitdaging. Ik hou nogal van yoghurt, kwark en kaas namelijk. Maar ik heb er zin in, dus dit gaat mij lukken!

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Ik heb op internet gezocht naar ervaringen over diverse vegetarische producten. Zo kon ik bepalen welke producten ik heel graag wilde gaan proberen. Ook heb ik een vriendin geraadpleegd die al langer weinig tot geen vlees eet. Ik heb op zondag een weekmenu samengesteld, zodat ik daar verder gedurende de komende week niet meer over na hoef te denken.

Beschrijving week

Maandag 09-03-2020
Als ontbijt heb ik deze ochtend speltbrood met hummus en sla op. Voor lunch heb ik een heerlijke plantaardige zuivel bowl op. Alpro Appel/Kiwi als basis, met daarbij kiwi, amandelen en granola. Heerlijk! In de avond heb ik couscous gemaakt met vega kipstukjes. Deze eerste dag ging mij heel goed af en ik had totaal niet het idee dat vlees ‘nodig’ had. Ik vind het heerlijk eens wat nieuwe gerechten te proberen en kijk dan ook uit naar de rest van de week!

Dinsdag 10-03-2020
Deze ochtend heb ik een ontbijtsmoothie gemaakt met als basis Oatly haverdrank. Met een banaan en pindakaas als toevoeging heb je echt een prima basis om de dag te starten. Voor lunch had ik de overgebleven couscous van gisteravond en deze smaakte nog heel goed. ‘s Avonds heb ik een heerlijke vega burger op. Dit op een broodje, met sla en komkommer en zelfgemaakte zoete aardappelfriet erbij. Broodje burger en friet, maar dan op een gezonde manier, love it!

Woensdag 11-03-2020
Mijn ontbijt was vandaag speltbrood met een gebakken ei. Met de lunch heb ik speltbrood met hummus, geitenkaas en sla op en als avondeten had ik vandaag een wrap gevuld met vega shoarma en groenten. Tot nu toe heb ik nog steeds geen moeite met het vegetarisch eten. Ik vind alles lekker wat ik tot nu toe geprobeerd heb. Ik miste zelfs de kaas op mijn wrap niet bij het avondeten! 

Donderdag 12-03-2020
Vandaag moest ik vroeg beginnen en daarom startte ik weer met een smoothie. Vandaag had ik ook een wat lichtere lunch, namelijk knäckebröd met hummus en sla. Omdat ik vandaag de gehele middag al zin had in pizza, besloot ik dit vanavond te gaan maken. Met een bloemkoolbodem als basis en daarop pesto, vega gehakt, courgette, cherrytomaten en geitenkaas had ik binnen 20min een heerlijke pizza op tafel staan! En veel lekkerder dan een gewone pizza vind ik!

Vrijdag 13-03-2020
Vanochtend heb ik Alpro Mango, verse mango en granola op. Met de lunch heb ik vandaag de Kips vega paté geprobeerd op speltbrood en met wat komkommer erop. De vega paté smaakte prima! Vanavond heb ik pasta pesto op met vegetarisch gehakt, courgette en cherrytomaten en het was heerlijk. Normaal eet ik pasta pesto met kipblokjes maar dit was een prima alternatief en zeker net zo lekker. Tot nu toe gaat het prima, ben benieuwd naar hoe het weekend zal verlopen.

Zaterdag 14-03-2020
Het is weekend en normaal eet ik dan wel een keer worstenbrood of een broodje carpaccio. Maar nu is het de week zonder vlees en moest ik even wat anders verzinnen. Voor ontbijt had ik knäckebröd met geitenkaas en vega boterhamworst. Zeker net zo lekker! Voor lunch nam ik speltbrood met gebakken ei en als avondeten had ik een volkoren pita met een Toscaanse carré, sla en komkommer en wederom zelfgemaakte zoete aardappelfriet. 

Zondag 15-03-2020
De laatste dag van deze Week Zonder Vlees. Ik start deze ochtend met knäckebröd, vega paté en vega boterhamworst. Voor lunch had ik een volkoren pita met geitenkaas, walnoten en rucola. Dit even in het tosti-ijzer zodat de geitenkaas lekker warm wordt. Omdat ik nog een bloemkoolbodem over had, heb ik deze vanavond opgemaakt. Dit keer met een topping van vega kip, rode ui, rode paprika en tomaten. Een prima afsluiter van deze week!

Conclusie
Ik kijk met een heel tevreden gevoel terug op deze week! Voorheen at ik 1 of 2 dagen in de week al vegetarisch, maar een hele week was compleet nieuw voor mij. Het is mij 100% meegevallen. Ja, het was even wennen, omdat je ineens andere producten ‘moet’ kopen en ik mij daar eerst even in moest verdiepen. Maar na zo’n week ben ik er al wel een stuk meer aan gewend geraakt. Natuurlijk duurt het wel een aantal dagen voordat je dit eetpatroon tot een gewoonte hebt gemaakt, maar hier ga ik wel voor. Er zijn meerdere gerechten die ik vaker zal maken, de pizza, pasta en broodje burger bijvoorbeeld. Deze smaakte erg goed namelijk! Ik ga ook zeker nog meer vegetarische producten proberen, ik ben namelijk ook heel benieuwd naar bijvoorbeeld vegetarische kroketten. Ook ga ik op zoek naar nog meer lekkere recepten zodat ik nog beter en gevarieerder kan eten. De producten van de Vegetarische Slager en Garden Gourmet zijn tot nu toe wel echt favorieten! Deze zal ik dus ook echt vaker gaan eten. 

Of ik door de Nationale Week Zonder Vlees minder vlees zal eten in de toekomst? Dit denk ik niet alleen, dit weet ik zeker! Voorheen at ik altijd vlees en af en toe vegetarisch, nu ga ik dit omdraaien. Het vegetarische eten bevalt mij zo goed dat ik hiermee door blijf gaan. Het geeft mij nog meer energie en hiermee blijf ik mezelf ook uitdagen om anders naar eten te kijken! Daarbij sluit ik een goed stuk vlees echt niet uit, maar ik zal het zeker niet meer elke dag eten. Elke dag vlees eten is simpelweg ook gewoon niet nodig en vegetarisch eten is minstens net zo lekker! Mocht je meer willen lezen over mijn ervaring kan je terecht op mijn blog www.beautybyjesse.nl!;)