Voornaam: Claudia

Leeftijd: 30

Vleespatroon (hoeveel dagen per week eet je vlees): 2 x in de week

Wat is je grootste uitdaging deze week: Er staan 2 etentjes gepland en ik kan geen tarwe eten. De combinatie vega én glutenvrij is op veel menukaarten ver te zoeken (Denk aan vegetarische burger, wrap met falafel, etc. Om die reden moet ik vaak voor de vlees / vis optie gaan).

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Kookboeken doorgespit, veel vega beleg gekocht en alle maaltijden gepland. Ook alvast mailtjes naar de restaurants waar ik heen ga gestuurd om te checken wat ik er kan eten.

Beschrijving week: 

Maandag 11-03-2019
Als lunch at ik een restje pasta met venkel en tomaat. Tussendoor crackers met hummus en ’s avonds at ik quinoa met courgette, witte bonen, maïswafel, pinda’s, munt en basilicum. Had meer smaak aan kunnen zitten, maar verder een top combinatie!

Dinsdag 12-03-2019
Ik was een beetje ziek, maar weet hoe belangrijk goed eten dan is. Overdag veel yoghurt met havermout & fruit op. ’s Avonds kookte mijn vriend rijstnoodles met paddenstoelen, tofu, prei en hazelnoten. Yum! Binnen een kwartiertje klaar en een fijne throwback naar ons leven in Singapore!

Woensdag 13-03-2019
Als lunch een salade van wortel, komkommer, noten, tofu en maïs. ’s Avonds polenta met boerenkool, peultjes, pesto, ingemaakte citroen en pijnboompitten op. Ohja, en een gekookt eitje erbij! Zelf gekookt en we hadden alles in huis, dus dat was easy peasy!

Donderdag 14-03-2019
Glutenvrij brood met vega paté (guilty pleasure) op. ’s Avonds geroosterde kikkererwten & wortel met rijst, quinoa, vijgen, ingemaakte citroen, olijven en tahini-dressing. Wow, dat was lekker joh!

Vrijdag 15-03-2019
Weekend van huis, dus even goed uitzoeken waar we kunnen eten. Dagje werken in een café en lunch bij Bertmans. Fijne, glutenvrije falafelbowl met heel veel variatie & kleur. ’s Avonds bij Dertien gegeten en daar was alles met lokale ingrediënten gemaakt. Het menu wisselt daarom ook. Fijne vega & glutenvrije opties (voorgerecht: wortel, kwark, lavendel, postelein | hoofdgerecht: pastinaak, knolselderij, spitskool, appel). Het was echt heerlijk, maar het jammere vond ik hier dat er geen vleesvervanger bij zat (bijvoorbeeld: noten, tofu, bonen, peulvruchten, etc.)

Zaterdag 16-03-2019
’s Morgens hebben we ontbeten bij SUE, waar alles vegan en glutenvrij is. Ik heb maar meteen een heel ontbijt-plateau besteld, want ik hoefde eindelijk niet te kiezen en kon alles eten! 😀 ’s Avonds aten we bij Vandal. Ik had van tevoren al gemaild, maar ook hier bleek: zonder tarwe en vega is mogelijk. Ik at o.a. vega sushi met asperge, avocado en glutenvrije sojasaus en burrata met olijven en tomaat. Het was heerlijk!

Zondag 17-03-2019
We ontbeten even gauw met yoghurt in het hotel en vertrokken toen weer naar Den Haag. Deze dag stond een tour door de buurt gepland. Langs alle restaurants voor een proefglaasje en hapje. Van tevoren gemaild voor glutenvrij, maar vega niet overal mogelijk. Ik heb dit laatste dan ook los gelaten op een gegeven moment. Niet mijn meest trotse moment!

Conclusie
Ik vond de Nationale Week Zonder Vlees weer erg leuk. Leuk om ook reacties van mensen om mij heen te horen die ook mee deden. De uitdaging voor mij ligt vooral buitenshuis, want ik ben creatief genoeg in de keuken om ook lekkere maaltijden zonder vlees te koken. Qua broodbeleg eet ik al een jaar geen vleeswaren meer, dus dat miste ik niet. Dat het Haagse event gepland stond op de laatste dag Zonder Vlees, dat was jammer. Anders had ik het met gemak ‘gehaald’!

Vorig jaar heb ik na de Nationale Week Zonder Vlees gemerkt dat ik minder vlees ben gaan eten. Toen was het vooral de bewustwording van hoe vaak er vlees gegeten werd. Nu kook ik zelf vooral vegetarisch, maar is het buiten de deur nog vaak lastig in verband met de tarwe. Waar ik kan, probeer ik voor de vleesloze optie te gaan. Ik ben ook vaak benieuwd wat een kok/chef voor creatiefs maakt zonder vlees. Vaak word ik blij verrast! Ik heb sinds kort het kookboek Vegan Easy en de manier waarop de ingrediënten & de gerechten staan afgebeeld zijn flink inspirerend. Ik eet vaker andere groentesoorten en bonen. Het is niet heel stapsgewijs, dus je moet soms zelf een beetje bedenken hoe het recept gemaakt moet worden. Elk gerecht uit dat boek wil ik wel eens maken, ik ben nu op 1/10 denk ik!

Pin It on Pinterest