Voornaam: Elke

Leeftijd: 53 jaar

Vleespatroon (hoeveel dagen per week eet je vlees): 6 á 7 dagen in de week eten wij vlees

Wat is je grootste uitdaging deze week: Gesneden vlees op de boterham, een vleesplakje snacken uit de koelkast en soep uit blik… Daarnaast is de grootste uitdaging om mijn man te laten genieten van avondeten zonder vlees.

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Ik heb mij helemaal niet voorbereid, ik vind koken heel leuk dus dit is een leuke nieuwe uitdaging. Ik heb er zin in!

Beschrijving week:

Maandag 11-03-2019:
Geen enkele moeite, ik heb overdag het recept van de smoothiebowl gemaakt met blauwe bessen en granaatappelpitjes. Dit wordt mijn ontbijt voor de komende twee dagen. In de avond had mijn man het restje van de vorige dag met een stuk beenham. Ik had groente die op moesten. Dit at ik met paarse spruitjes, stukjes appel en zoete aardappel. Lekker in een pan gewokt en als laatste ongezouten geplette, walnoten er overheen gedaan. Mijn man keek enigszins jaloers naar mijn bord.

Dinsdag 12-03-2019:
Een heerlijk ontbijtje! In de middag geroosterde boterham met kaas, tussendoor snack ik zoete augurken. Ook heb ik deze middag snoeptomaatjes in de oven gedroogd voor het gerecht voor de volgende dag. In de avond zijn we gaan eten bij een vriend. Hij zou er rekening mee houden. Een boerenkoolstamppot met bloemkool in plaats van aardappelen en geen biefstuk voor mij. Vooraf een heerlijke uiensoep. Helaas bleek hier wel een vleesfond in te zitten. De soep was te lekker om te laten staan.

Woensdag 13-03-2019:
Wederom de heerlijke smoothiebowl op. Voor in de avond een lekker recept gevonden uit het boek Simpel van Ottolenghi: pasta met verse basilicum, ansjovis knoflook en olie, ovengedroogde tomaatjes en peultjes, heerlijk. Als topping geplette pistachenoten (dat was een uitdaging…). Mijn man had, in verband met zijn hardlooptraining het restje van maandag op. Ondanks de zoete aardappel vond hij het heerlijk en miste hij het vlees niet.

Donderdag 14-03-2019:
Boterham met jam en geroosterde boterhammen met kaas gegeten. Het eten van geen gesneden vlees (bijvoorbeeld op de boterham) eten valt mij eigenlijk mee. Ook al lonkt het in de koelkast naar mij. Vanavond de Champignons Bourguignonstijl gemaakt, met aardappels erbij. Nu snap ik waarom je kastanjechampignons moet gebruiken. Deze hebben veel meer een bite! Mijn man had een receptie en heeft zich tegoed gedaan aan bitterballen. Het restje wat over was vond hij overigens wel lekker. Maar hij had geen erge honger meer.

Vrijdag 15-03-2019:
Als ontbijt at ik yoghurt met jam en granaatappelpitjes. Vanavond eten we de rest van de pastaschotel van Ottolenghi. Ik denk dat ik er een ovenschotel van ga maken met kaas erover heen. Meestal probeer ik op vrijdag een broodje zoet vlees te eten met champignons en room. Voor mijn man is dit geen echt eten. Hij wil altijd verse groente met vlees. Dus voor mij meer een uitdaging dan voor hem, maar ik weet al hoe lekker de pastaschotel is dus dit komt goed!

Zaterdag 16-03-2019: 
Een ontbijtje met gekookt eitje, heerlijk! Bij het boodschappen doen zo’n zin in unox groentesoep met gehaktballen. Toch de vegetarische variant gekocht, duurder maar zeker ook lekker! In de middag had ik een high tea, netjes doorgegeven dat ik vegetarisch at. Daar hebben ze rekening mee gehouden. Alles is vervangen door kaas.

Zondag
Als ontbijt een roerbak ei gegeten en in de avond gebakken aardappeltjes en een spinazie schnitzel. Erg lekker!

Conclusie
De Week Zonder Vlees viel mij ontzettend mee. Het gesneden vlees op mijn boterham heb ik wel wat gemist. Maar het vlees bij het avondeten niet. Wat ik geleerd heb is dat we zeker gaan proberen om geen vlees meer te eten uit de supermarkt. We hebben vlees gekocht van een rund van de broer van mijn man. Hij heeft een eigen zorgboerderij. Het rund is niet gefokt voor vleesconsumptie. De pastaschotel van Ottolenghi met basilicum ga ik zeker vaker maken. Het is koud ook een heerlijk zomers gerecht. Daarnaast is ook de champignon bourguignon stijl een blijvertje. Wellicht ga ik de spinazieschnitzel ook vaker eten. Ik/wij gaan zeker minder vlees eten in de toekomst. Zelfs voor mijn man viel het bij het avondeten mee.

 

Pin It on Pinterest