Voornaam: Erika

Leeftijd: 47

Vleespatroon:  3-4 dagen in de week (biologisch)

Wat is je grootste uitdaging deze week: variatie houden bij het ontbijt

Hoe heb je je voorbereid op deze week: kookboeken…heel veel kookboeken, internet, inspiratie van anderen

Beschrijving week

Maandag 09-03-2020
De start … daar gaan we, de inspiratie: de voorraadkast, de vriezer en de verse groentes die we nog hadden…moeite? hmmm…vooral wennen aan de gewoonte van vlees eten. Het ontbiijt en lunch uit boekjes gehaald, crackers met kaas en geroosterd brood met hummus. Als avondeten romige pasta met bloemkool, peterselie en parmenzaanse kaas.. Heerlijk, echt gesmuld. 

Dinsdag 10-03-2020
Lekker in de supermarkt kijken naar vleesvervangers, lezen hoe zelf bonenburgers etc te maken .. leuk! Ik heb er veel lol in, mis ik vlees? Nee tot nu toe nog niet… Op deze dag een zwarte bessen-havermout smoothie als ontbijt, geroosterde pitabroodjes met groene pesto, kaas en tomaatjes. Vandaag als avondeten stamppot andijvie met kaasblokjes en vegetarische spekjes, nomnomnom.. Wederom heerlijk gegeten.

Woensdag 11-03-2020
Ik krijg er plezier in, de afwisseling. Ik word steeds meer creabea met wat ik nog in huis heb. Manlief doet om de dag mee. Vandaag een wandeltraining voor de Nijmeegse 4daagse als ontbijt volkoren beschuitjes met smeerkaas en jam en onderweg ‘lunchen’dus -) een pecannotenbroodje. De groenten van vanavond gedeeld met mijn krielkipjes en hamster Olga, de rest (broccoli, gele paprika) ging bij de kip siam (zelf maken, geen pakje of zakje) met vega kipstukjes en rijst.

Donderdag 12-03-2020
Ik merk echt dat ik enorm veel inspiratie haal uit de ideëen van anderen, erg leuk. Dat maakt het deelnemen echt makkelijker. Vandaag de left-overs van eerder deze week gebruikt voor de lunch en avondeten. Ontbijten met kwark, fruit en granola. De lunch was een mix van veldsla, couscous, rozijntjes, geitenkaas en wat overgebleven vega kipstukjes. Als avondeten mixgroenten, marokkaanse couscous met ras el hanout kruiden, rozijntjes en walnoten….alweer zo lekker gegeten.

Vrijdag 13-03-2020
Het gaat echt super goed, het is echt genieten om iets anders te proberen en dan te merken dat je er ook echt open voor staat. Ik heb echt 0 moeite met het missen van vlees. Vanochtend weer genieten van beschuitjes met kaas en jam, mezelf voor de lunch verwent met een tosti geitenkaas, tijm en honing (én cup a soup). Als avondeten een broodje vega-burger met sla, gebakken uit, homemade vega mayonaise en ketchup….. op en top een genietmaaltijd, laat het weekend maar komen.

Zaterdag 14-03-2020
Vandaag weer een dagje werken in de zorg. Als ontbijt genoten van crackers met verse kaas en appelstroop, als lunch weer gesmuld in de geroosterde pitabroodjes met humus en snacktomaatjes. Als avondeten een heerlijke taco ovenschotel gemaakt met volkoren wraps, tomaten, mais, kidneybonen, vegetarisch gehakt en parmenzaanse kaas…Om je vingers bij af te likken.

Zondag 15-03-2020
Sunday, Funday… maar ook een late dienst in de zorg. Dus een steviger ontbijt; geroosterde boterham met kaas en een gebakken eitje (eitje van eigen krielkipje, nomnom..kakelvers), de lunch bestaat uit de laatste geroosterde pitabroodjes met groene pesto, kaas, tomaatjes en italiaanse kruiden. De laatste avondmaaltijd van deze week is chinese tomatensoep met extra groenten en volkoren afbakbroodjes met eigen gemaakte eiersalade…een smakelijke afsluiting van een topweek.

Conclusie
Wat super leuk om mee te doen, om te beseffen dat ik het eigenlijk meer belangrijk vindt dat er iets op mijn bord ligt naast mijn warme eten, dan dat het perse vlees is wat er bij ligt. Dag 1 moest ik écht even schakelen, maar ik heb daarna vlees niet meer gemist. Wat ik vaker ga maken? de kipstukjes…. Zo lekker, de vega spekreepjes …. Nomnomnom …. Maar ik wil ook zeker meer zelf gaan maken, lekker knooien in de keuken. Ik denk dat ik absoluut minder vlees ga eten door de Nationale Week Zonder Vlees. Ik heb  vooral het besef gekregen dat ik niet per se vlees nodig heb op mijn bord maar dat ik meer ‘iets’ nodig heb op mijn bord….ik heb genoten van alles. Voorlopig ga ik door met vegetarisch eten op mijn manie, en de andere producten zo veel mogelijk biologisch. Genieten zit niet perse in vlees eten.