Voornaam: Ingrid

Leeftijd: 41

Vleespatroon (hoeveel dagen per week eet je vlees):  5 à 6 dagen

Wat is je grootste uitdaging deze week: Mijn gezin tevreden houden. Manlief houdt van vlees, al is hij wel gewend dat hij niet elke dag vlees of vis krijgt.

Hoe heb je je voorbereid op deze week: 
Ik heb de afgelopen weken een aantal vega-recepten verzameld. Een paar die ik al vaker maakte, maar ook wat experimentjes zoals tempeh. Mijn jongste dochter mocht vervolgens de knoop doorhakken en bepalen wat we op welke dag zouden eten.

Beschrijving week:

Maandag 11-03-2019
We aten vanavond gevulde Spinazie-ricotta-tortellini met paprikasaus en rucolapesto. Ik wilde in elk geval dat het genoeg was, dus heb 2 bakken koelverse tortellini gekocht. Paprikasaus van geroosterde paprika’s aangevuld met verse tomaat en paprika. Had zowel een keukenmachine als staafmixer nodig. Veel afwas dus. Maar de smaak was heerlijk!

Dinsdag 12-03-2019
Op het menu: een risotto met paddenstoelen. Dit recept had ik al vaker gemaakt en is heerlijk! Ook mijn ouders vonden het lekker. Ik had er een salade bijgemaakt van courgette, wortel en tomaat.

Woensdag 13-03-2019
Vandaag het experimentje met tempeh voor een vega nasi. Bakken was een gedoe. De tempeh slurpt veel olie op en moet in delen in de pan. Over de smaak waren we niet enthousiast. Volgende keer maak ik mijn vega nasi met omeletreepjes.

Donderdag 14-03-2019
Vanavond eten we pasta met saus van spinazie, avocado en pecannoten (soort pesto van gemaakt). Daarbij cherrytomaatjes uit de oven. Weer veel afwas van de keukenmachine. Sausje was iets te flauw. Aan tafel nog wat extra peper erdoor gedaan.

Vrijdag 15-03-2019
Kinderen en manlief kregen pannenkoeken. Ik ging uit eten. Het enige vegetarische voorgerecht op de kaart sprak me niet bepaald aan. Toen heb ik toch voor vis gekozen. Even getwijfeld, maar toch gedaan. Hoofdgerecht wel voor vegetarisch gekozen.

Zaterdag 16-03-2019
We hadden vandaag  een verjaardag en bleven daar mee eten. Had vooraf wel gezegd dat we meededen aan de Week Zonder Vlees, maar ook gezegd dat ze hier geen rekening mee hoefden te houden. Dat hadden ze tóch gedaan! Een vega pasta met veel groente en wat kaas. Prima dus! De worstjes op tafel heb ik mooi laten staan. Die zou ik normaal gesproken ook niet snel pakken.

 Zondag 17-03-2019
Ik had een weekmenu gemaakt en we zouden vandaag eigenlijk een bonenstoof eten. Er lag echter nog veel in de koelkast dat op moest. Een gevuld brood met groente gemaakt en ei erin. Een soort hartige taart, maar dan in een uitgehold broood.

Conclusie
Ik vind dat je wat creatiever kookt als je vegetarisch maakt. Je kunt natuurlijk heel makkelijk een vleesvervanger gebruiken om een AGV-tje te maken. Maar; voor andere gerechten moet je toch wat creatiever uitpakken. Ook vind ik het prettig dat je zo makkelijk meer groente eet. Wat me wel opviel is dat ik doordat ik nog meer groente heb gekocht en niet gelet heb op aanbiedingen, mijn boodschappen duurder waren. Ik had een weekmenu gemaakt en daar wilde ik me aan houden. Normaal gesproken zou ik bijvoorbeeld nog geswitcht zijn als er alleen hele dure biologische mini-avocado’s in het schap lagen. De vega risotto, het gevuld brood en de tortellini met paprika saus ga ik zeker vaker maken. Ook zijn er de afgelopen week nog een hoop andere recepten voorbij gekomen die ik de komende tijd eens ga proberen. Keuze genoeg!

Ik was altijd al bewust met vlees bezig. Geen grote hoeveelheden en zeker niet elke dag. Door de Nationale Week Zonder Vlees ben ik nog wel iets bewuster geworden. Van 1-2 dagen in de week geen vlees, worden het 2-3 dagen in de week zonder vlees en vis.Wat ik zo leuk vind, is dat ik mensen in mijn omgeving hier enorm mee geïnspireerd heb. Veel mensen gaven aan dat ze ook een paar dagen, of zelfs een hele week mee gingen doen. Zelfs een slagersdochter. Hoe tof is dat!

Nog meer lezen over de ervaringen van Ingrid? Klik dan hier!

Pin It on Pinterest