Voornaam: Jan-Harm en Lucy

Leeftijd: 30

Vleespatroon: 2 à 3 keer per week

Wat is jullie grootste uitdaging deze week: Nieuwe recepten en ingrediënten uitproberen. We hebben thuis al een tijdje een vast ‘repertoire’ van gerechten die we vaak koken, en het begint een beetje eentonig te worden. Deze week willen we nieuwe recepten proberen, zonder vlees natuurlijk.

Hoe hebben jullie je voorbereid op deze week: Ik (Jan-Harm) kook de hele week. Ik ben online op zoek gegaan naar nieuwe recepten, en ben op social media wat mensen gaan volgen die vegetarisch of vegan koken. Ik heb ook een planning gemaakt voor de komende week, zodat ik op tijd boodschappen kan doen.

Beschrijving week

Maandag 08-03-2021
Vandaag nog iets uit het vaste repertoire: chana masala: een curry met kikkererwten. Gebaseerd op een recept dat ik jaren geleden heb gevonden op BBC Good Food, maar ik geef er m’n eigen draai aan ( https://whi.sk/0QoCq ). Het is makkelijk om hier veel van te koken, zodat we het morgen als lunch naar kantoor kunnen meenemen. We hebben dit al heel vaak gekookt, het is niet echt een uitdaging meer. Maar nog steeds erg lekker.

Dinsdag 09-03-2021
Vandaag wel iets nieuws gekookt: pasta in ‘rosé-saus’ – een mix tussen roomsaus en tomatensaus. Het recept is van het ‘Pick Up Limes’ blog, en er zit hummus en edelgist in – twee producten die ik nog nooit gebruikt had, het was even zoeken in de supermarkt. Er zit geen zuivel in dit gerecht, maar door de edelgist smaakte het toch een beetje naar roomkaas. Het was een succes!

Woensdag 10-03-2021
Vandaag een roerbak met tofu, wortels, en ananas in een zoetzure saus gekookt. Het is de eerste keer dat ik tofu gebruik, ik heb het in blokjes gesneden en gemengd met wat maïzena en sojasaus, en daarna gebakken. De tofu verbrokkelde een beetje (iets minder hard roeren de volgende keer), maar het grootste deel bleef heel en was heerlijk in de saus met de groente. Weer een succes!

Donderdag 11-03-2021
Vandaag pasta in een groene saus van tuinerwtjes, prei, spinazie, en broccoli gekookt. Het was eenvoudig gekruid, met oregano en basilicum, en het stond snel op tafel. Het was lekker en er is genoeg om morgen als lunch mee te nemen naar kantoor, maar vergeleken met de vorige dagen niet zo bijzonder. We zullen dit waarschijnlijk niet vaker koken.

Vrijdag 12-03-2021
Vandaag opnieuw een recept van het ‘Pick Up Limes’ blog: een vegan paella, met artisjokken en doperwtjes. Het is een eenvoudig recept, maar het duurde wel even voordat het eten op tafel stond, omdat de rijst een half uur moest koken en het geheel daarna nog 10 minuten moest rusten. Het smaakte oké, maar we zullen het waarschijnlijk niet vaker koken.

Zaterdag 13-03-2021
Vandaag opnieuw iets met tofu, met sriracha-saus, zes tenen knoflook en sojasaus. Het recept was eigenlijk voor een bijgerecht, maar ik heb er champignons, aspergebroccoli, en noedels aan toegevoegd, zodat het een volwaardig eenpansgerecht werd. De tofu lukte vandaag beter dan woensdag, en het was erg lekker. We gaan dit zeker vaker koken!

Zondag 14-03-2021
Als afsluiting van de week vandaag een groene curry met chana dal (gespleten kikkererwten), mungbonen, en spinazie. We hebben gedroogde bonen gekocht en die ’s nachts laten wellen. Jan-Harm vond het erg lekker, maar Lucy was geen fan van de bonen. We hebben nog wat gedroogde bonen over, dus we gaan het later nog een keer proberen.

Conclusie
Het viel erg mee! Er bleken genoeg recepten te zijn waar we uit konden kiezen, en we hebben erg genoten van de variatie. Ik heb geleerd hoe je tofu kunt bereiden en heb kennisgemaakt met edelgist en hummus als ingrediënten. We misten het vlees niet zo, maar we houden allebei erg van vis, dus we vonden het wel moeilijk om een week geen vis te eten.Ik ga zeker vaker tofu gebruiken. We hadden het nog nooit iets gekookt, en het vergde wat oefening om het goed te bereiden, maar het is erg lekker en een prima vleesvervanger. Of we vaker vegetarisch gaan koken? Ja! We hebben nieuwe vegetarische gerechten geprobeerd, en een aantal daarvan waren echt lekker, dus die gaan we zeker vaker koken.