Voornaam: Joëlle

Leeftijd: 27

Vleespatroon: Meestal 5 á 6 dagen. De dagen dat we geen vlees eten dan eten we meestal vis of soep o.i.d. We hebben nog nooit bewust geen vlees gegeten eigenlijk.

Wat is je grootste uitdaging deze week: Mijn grootste uitdaging deze week is om ook mijn vriend happy te houden. Soms kook ik onbewust wel eens een dag zonder vlees of zonder vis en je raadt het al, de meest gestelde vraag is dan ‘ben je iets vergeten op te scheppen’? Iets met twee handen op een, na deze week vleesloze, buik? ☺

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Eind van elke week maak ik een eetplanning voor de week daarna. In plaats van online bestellen ben ik dit keer naar de winkel gegaan om eens de vegetarische rekken in te duiken. Ik was wel benieuwd hoe die vleesvervangers er eigenlijk uit zagen. Een beetje kunnen kijken geeft toch een beter beeld van wat je in huis haalt.

Beschrijving week

Maandag 09-03-2020
Tijdens de lunch besloot ik een vleesvervanger te proberen. Mijn eerste ever! Het werd een broodje Filet à l’Americain van de Vegetarische slager. Gegarneerd met peper en zout en een paar blaadjes mache sla. Dikke prima wat mij betreft! Dat idee dat je een vleesvervanger eet zonder vlees (hehe logisch) vond mijn vriend maar niks. Hij at een broodje kaas. ’s Avonds verorberden we verse ravioli formaggi e pomodoro met een smakelijke olijfolie, champignons, ui en wederom getopt met mache sla. Daarnaast aten we mozarella met cherry tomaatjes en verse basilicum. Die eerste dag was smullen!

Dinsdag 10-03-2020
Voor lunch aten we wederom een broodje. Vandaag een broodje Nutella voor hem, smeerkaas voor ons beide, de filet bleef liggen. De gedachte dat dit prakje een soort van vlees substantie voor moest stellen maar dit eigenlijk niet was vond ik vandaag wat moeilijker te verkroppen. In de avond aten we gestoofde prei met krieltjes en een Valess Vegetarische kaasschnitzel. Zo eet je nooit een vleesvervanger, zo twee dagen achter elkaar! De openingszin van mijn vriend was deze keer ‘Joepie, lekker vlees’. Na een paar happen bleek al snel dat hij deze schnitzel niet echt kon waarderen. Tarwe brood met gesmolten kaas volgens hem. Voor mij helemaal fijn natuurlijk! Kon ik zijn stuk lekker naar binnen schrokken. ☺

Woensdag 11-03-2020
Gezien het Corona-virus werken we al de derde dag op rij thuis. Er is niet zoveel lunch als in die personeelskantine. We eten dus nog wat in de koelkast ligt, zowat naast de salami van vorige week overigens, haha. Vandaag is dat voor mijn vriend een roerei, voor mij een afbakbroodje met zelfgemaakte eiersalade met cherry tomaatjes en halfvolle Zaanse. In de avond aten we Udon noodle soep van zelfgemaakte groentebouillon met peultjes, shiitake, geraspte wortel, knapperige gebakken uitjes en een gekookt ei. Ons lievelings!! Deze dag was dus weer helemaal prima. 

Donderdag 12-03-2020
Vandaag zou mijn vriend op moeten treden, voorprogramma van Fresku. De Corona gooide roet in ons vleesloze eten! Gezien we niks in huis hadden omdat we buiten de deur zouden eten maar dus nu het hele feestje niet door gaat bestelden we online. Het werd een pokebowl. Wel eentje met vis. Voor het eerst deze week!

Vrijdag 13-03-2020
In de middag simpel as always, een boterham met stroop en kaas. ‘s Avonds besloot ik een wrap te maken met een vulling van Garden Gourmet Vegetarisch Fijngehakt, witte en bruine bonen, cheddar kaas, boursine. Erop serveerde ik ijsbergsla en avocado. Best lekker. Al vond ik dit fijngehakt niet heel smakelijk ruiken. Ik denk dat het nóg lekkerder had gesmaakt wanneer iemand anders het voor mij had gemaakt. Mijn eerste kennismaking met deze vleesvervanger was nou niet bepaald dat je zegt heel succesvol, haha. 

Zaterdag 14-03-2020
’s middags aten we een verse broccoli soep. Die was niet zo lekker als normaal, maar oké. Voor de avond waren wraps over van gisteren dus aten we een lunch-burrito met tonijn op water, kappertjes, ui en cheddarkaas. De uien bakte ik van tevoren, de burrito ging tussen het tosti ijzer. De crunch van een burrito is super lekker met ijsbergsla. Gezien ook dit over was van gisteren namen we dat er gewoon lekker bij. 

Zondag 15-03-2020
Vandaag at ik buiten de deur, bij een vriendin. Voor het eerst sinds deze week weer een keertje buiten, super fijn! Lunch bracht ons een salade met geitenkaas, peer en een super lekker bruin brood met roomboter. Eenmaal terug thuis aten we spaghetti aglio e olio. Een super lekker en simpele spaghetti zonder vlees noch vis! Ernaast aten we een salade van cherry tomaatjes, rucola en mozzarella met een balsamico dressing. 

Conclusie
Wat ik heb geleerd is dat het dus niet vegatarisch maar vegetarisch is. Wist ik oprecht niet. Waarom zijn producten dan eigenlijk vega en niet vege? Nou, geintje. Ik heb geleerd dat ik vlees niet per se mis en dat vleesvervangers helemaal niet zo vies zijn als ze klinken. En dat mijn vriend hier heel anders over denkt dus dat ik het soms maar eens stiekem moet proberen te serveren *ssssshhhhhht*. Ook heb ik geleerd dat we eigenlijk best wel veel cherry tomaatjes eten, dat is dan weer fijn! Een paar dagen of een week zonder vlees één keer in de zoveel tijd is helemaal zo gek nog niet en kan prima. Misschien moeten we hier dan toch maar eens wat bewuster bij stil gaan staan want eigenlijk blijft het toch maar gek dat wij mensen iets eten dat ooit heeft rond gehupt. Ik denk dat de vleesvervangers er bij ons echt niet meer in komen maar dat we vaker zullen kiezen voor een vleesloze maaltijd of misschien wel een stukje vis. Zo’n bak udon soep blijft onwijs lekker, met of zonder vlees. Dus dat is zeker wel een gerecht dat we zullen blijven eten. Al was deze niet nieuw voor ons. Of ik denk dat we door de Nationale Week Zonder Vlees minder vaak vlees zullen eten? Ik denk wel dat we er in ieder geval bewuster mee bezig zullen zijn. Daardoor zullen we vast minder vlees gaan eten. Een keer kaas in plaats van salami op je brood, een udon soep zonder vlees of zelfgemaakte eiersalade in plaats van een gebakken ei met spek is eigenlijk nét zo lekker!