Voornamen: Maaike en Kevin

Leeftijd: 20 en 22

Vleespatroon (hoeveel dagen per week eten jullie vlees): Wij eten gemiddeld 4-5 dagen per week vlees. Dit geldt voor de maaltijden ‘s avonds. Vaak eten wij ook nog wel vleeswaren op brood tussen de middag.

Wat is jullie grootste uitdaging deze week: Recepten bedenken en je er bewust van zijn dat je niet zomaar alles wat je lekker vindt in je mandje kunt gooien in de supermarkt.

Hoe hebben jullie je voorbereid op deze week: We hebben recepten opgezocht en geprobeerd te zoeken naar aanbiedingen voor bijvoorbeeld vleesvervangers bij de supermarkten bij ons in de buurt. Ook op onze weekplanning staat genoteerd dat het Week Zonder Vlees is, zodat we er constant aan herinnerd worden.

Beschrijving week:

Maandag 11-03-2019:
Als avondmaal hebben wij vandaag pitabroodjes met falafel (van de Lidl) gegeten met zelfgemaakte tzatziki, tomaat, ui en sla. Het ging goed, de falafel smaakte best oké, al had het wel wat meer gekruid mogen zijn naar onze smaak. We hebben niet echt moeite gehad met iets specifieks vandaag.

Dinsdag 12-03-2019:
Vandaag wilde Kevin bijna worst op de lunchtafel leggen. Die hadden we nog liggen, omdat die vorige week niet is opgegaan. Bijna een foutje dus! Als avondeten aten wij ravioli (aanbieding bij de AH) gevuld met kaas. Bij de ravioli aten we verder roomkaas (saus) spinazie, paddenstoelenmix, grana padano, ui en pijnboompitjes.

Woensdag 13-03-2019:
Vandaag verliep goed, Kevin let nu extra op de lunchtafel. Hij at het restje pasta van gisteren op bij de lunch. Ik at gewoon brood met appelstroop en de fairtrade chocopasta. Als avondeten aten wij zongedroogde tomatensoep (Kevin) en bospaddenstoelensoep (Maaike). Daarbij aten we een speltbaguette met zongedroogde tomatentapenade en kaastapenade.

Donderdag 14-03-2019:
Kevin is verdrietig, omdat de frikandel-broodjes in de aanbieding zijn bij de AH deze week. Hij mag ze alleen niet meenemen. Voor vanavond staat op het menu: Valess Goudse Kaas schnitzel, gepofte zoete aardappel met chilikruiden uit de oven en sperzieboontjes met cashewnoten. De kaasschnitzel eten we wel vaker, omdat we deze lekker vinden. 

Vrijdag 15-03-2019: 
Vandaag had ik (Maaike) een bezoek aan de rechtbank gepland. We aten daarom niet samen. Ik (Maaike) moest in de stad lunchen en koos voor een broodje mozzarella-tomaat. (Enige vegetarische optie die ze hadden bij de HEMA) Kevin at thuis een kaastosti. Als avondeten hebben we samen een broccoli-geitenkaasquiche met hazelnoten gemaakt. Je mist het vlees daarin totaal niet!

Zaterdag 16-03-2019:
Ik (Maaike) werk bij de AH en voor de lunch nam ik vandaag een vega satébroodje (van de vegetarische slager) en een spinazie-fetabörek uit het assortiment. Kevin is bij lunch op zijn werk (IKEA) mogelijk de mist gegaan toen hij een vegaworstje wilde eten, maar het verdacht veel smaakte als echt vlees. Hij haalt deze dag in door maandag ook geen vlees te eten. ‘s Avonds aten we we hokkien-noedels (Knorr) met vega oosterse wokblokjes en stukjes dés van Quorn. We hebben later op de avond nog vega-bitterballen uit de oven gegeten (Mora X de Vegetarische Slager). Deze lijken erg veel op echte bitterballen tot onze verrassing! 

Zondag 17-03-2019:
Vandaag gingen we op bezoek bij mijn (Maaikes) ouders, omdat we de volgende dag naar een concert gaan. Kevin en mijn broertjes aten ‘s avonds een pizza met groenten erop. Mijn ouders en ik aten een vegetarisch pastagerecht uit de Allerhande (Penne met geroosterde lentegroenten en pistachepesto).

Conclusie
Vegetarisch eten is op zich niet een hele grote opgave. Zelf vegetarisch koken vergt wel even wat zoekwerk naar recepten, maar het is prima te doen. Het enige waar je tegenaan loopt is dat je bij restaurants bijvoorbeeld nog niet zoveel vegetarische opties hebt. Soms is de keuze beperkt tot 2 dingen of is er slechts 1 mogelijkheid om geen vlees te eten. Hier zou nog meer op ingespeeld mogen worden. Er zijn namelijk ook mensen die vegetarisch zijn, omdat ze vlees niet lekker vinden of minder goed kunnen verdragen. Ook heb ik (Maaike) geleerd dat er een soort van sfeer om vegetarisch/veganistisch heen hangt. Als je laat merken dat je geen vlees eet hebben veel mensen gelijk het idee dat je ze wil ‘bekeren’ of iets dergelijks. Daarnaast voelen ze echt de noodzaak om gelijk uit te spreken dat zij “wel lekker hun stukje vlees blijven eten”, terwijl ik alleen maar heb gezegd dat ik meedoe aan dit initiatief. Over dat zij mee zouden moeten doen heb ik niet gesproken. Naast dit viel het ons op dat, ondanks dat winkels inspeelden op de Nationale Week Zonder Vlees (bijv. bij AH 25% korting op vleesvervangers) er ook nog erg veel vlees in deze week juist in de aanbieding was (50% korting en 2e gratis bij AH). Dit viel erg op, omdat het nogal veel vlees was wat juist in de aanbieding was deze week, in vergelijking met de 2 voorgaande weken. Dit is wel iets wat wij jammer vonden, maar dat is natuurlijk de keuze van de winkels. 

We gaan in de toekomst zeker vaker de vega-bitterballen eten, aangezien ze mogelijk nog lekkerder waren dan ‘echte’. De Broccoli-geitenkaasquiche aten we al vaker, dus die blijft er in. Ook de Goudse kaas Schnitzels van Valess zijn een blijvertje, maar die aten we ook al wel vaker als ze in de aanbieding waren.

We proberen al wel minder vlees te eten dan we deden, nou is het helemaal geen probleem om nog een stapje terug te doen. Helemaal geen vlees eten zit er voor ons waarschijnlijk niet in. Kip en vis is hier namelijk toch wel echt favoriet. De hoeveelheid is echter wel altijd te beperken. Daarnaast heb ik (Maaike) gemerkt dat mijn huid er aan het einde van de week beter uit zag. Of dit te wijten is aan het eten van minder vlees vlees is te betwisten, maar we kunnen het doorzetten om te kijken of het helpt. In ieder geval zullen wij elk jaar aan dit initiatief mee blijven doen.

Pin It on Pinterest