Voornaam: Mieke

Leeftijd: 32 jaar

Vleespatroon: Ik eet wel 5/6 dagen per week vlees. Al een tijd probeer ik vlees of vis bij mijn avondeten weg te laten, dit gaat al best goed. Alleen alternatieven zoeken voor de lunch, vooral op mijn werk, vind ik lastig.

Wat is je grootste uitdaging deze week: Gezond en gevarieerd eten, voornamelijk tijdens de lunch. Ik lunch samen met mij collega’s en de hele tafel ligt dan vol met vleeswaren. Het is best lastig om dan de knop om te zetten.

Hoe heb je je voorbereid op deze week: Ik ben in verschillende supermarkten opzoek gegaan naar andere producten. Ook heb ik veel informatie en vegetarische recepten opgezocht op internet.

Beschrijving week

Maandag 09-03-2020
Vandaag een goede start gemaakt. Ik heb tijdens de lunch crackers op met humus en zuivelspread, samen met een gekookt ei, avocado en komkommer. Vanavond aten wij bij mijn ouders. Gelukkig kookt mijn moeder regelmatig vegetarisch, vanavond dus ook. Er stond heerlijke bami op tafel met vegetarische kipstukjes, lekker met een augurk, ei en pindasaus. Vlees heb ik deze dag niet gemist.

Dinsdag 10-03-2020
Tijdens de lunch heb ik een tosti met komijnekaas en twee crackers met zuivelspread en avocado gegeten. Het plakje rookvlees in de tosti heb ik totaal niet gemist! Als avondeten stond vandaag vegetarische shoarma op het menu. Shoarma eet ik niet vaak omdat het vaak van varkensvlees is gemaakt en heel vet is. De shoarma heb ik bereid samen met paprika en ui. Ik heb het in een volkoren wrap geserveerd samen met wat rauwkost. De smaak en de structuur hebben mij erg verrast, dit is een blijver!

Woensdag 11-03-2020
De vegetarische kip kerrie salade van de jumbo tijdens de lunch was heerlijk, ook echt een blijver. Vanavond aten we wederom wraps. De wraps heb ik besmeerd met humus, daarna gevuld met paprika, ui en groenteballetjes. We aten dit met een schaaltje rauwkost. Wat mij opvalt is dat de borden deze week lekker veel kleur bevatten, heerlijk die groenten!

Donderdag 12-03-2020
Vanavond at mijn vader mee. Ook hij vindt het niet erg om geen vlees te eten. Op het menu stond een stamppot gemaakt met rode bieten. Ik heb er vegetarische spekjes, appel en een gebakken uitje doorheen gedaan. Ik had ook nog groenteburgers in de vriezer, dus die hebben we erbij gegeten. Lekker was dit!

Vrijdag 13-03-2020
Vrijdag tijdens de lunch is het bij ons op kantoor frituur dag, ik nam een kaassouffle en wat frietjes. Vandaag heb ik een aantal vleeswaren die over de datum waren, weg moeten gooien. Daar had ik wel moeite mee, ik had het liever opgegeten. Deze avond heb ik een vegetarisch menu besteld bij een Thais eethuisje. Er wordt iedere dag een verrassend 3 gangen menu samengesteld. Ik heb heerlijk gegeten en het vlees totaal niet gemist, wat een heerlijke smaken. Er was nog een portie over.

Zaterdag 14-03-2020
Vandaag gingen we borrelen met vrienden. Er was speciaal voor mij een vegetarische borrelplank gemaakt, er was genoeg variatie! Daarna hebben we sushi besteld. Sushi eten is voor mij juist een gelegenheid om vis en vlees te eten, dus ik vond het echt lastig om bij mijn standpunt te blijven. Maar ik heb het gedaan en echt heerlijk zitten smullen, totaal geen vlees of vis gemist.

Zondag 15-03-2020
Zondag heb ik lekker een ei gebakken tijdens de lunch. Met ei kan je zo lekker variëren, dit zal niet snel gaan vervelen. ’s Avonds heb ik het tweede portie Thais opgewarmd en opgegeten. Het smaakte nog beter dan vrijdag! Wederom weer een gemakkelijke dag.

Conclusie
Deze week heb ik het eten van vlees en vis totaal niet gemist. Er zijn genoeg producten die je kunt eten als vervanger van vlees, ook tijdens de lunch. Ik wil meer verschillende soorten groenten gaan eten, zodat ik nog gevarieerder kan gaan eten. Zo hoef ik niet elke dag vleesvervangers te eten. Ik ga zeker vaker vegetarische shoarma maken, dit was echt zo lekker. En als ik uit eten ga, ga ik zo vaak mogelijk vegetarisch eten bestellen. Ik sluit niet uit dat ik nooit meer een stukje vlees of vis zal eten maar ik ga dit zo min mogelijk doen. Als ik vlees of vis koop in de supermarkt ga ik goed letten op de verschillende keurmerken. Deze week heeft mij bewust gemaakt van mijn oude eetgedrag, dit gedrag zal nooit meer terug keren!