Dagboek Nathalie, 31 jaar – Nationale week zonder vlees

Voornaam: Nathalie
Leeftijd: 31 jaar
Hoeveel dagen per week eet je vlees? Dit wisselt heel erg. Ik probeer wekelijks 1 of 2 dagen vegetarisch te eten, maar dit lukt niet altijd. Wel ben ik altijd bewust van hoeveelheden. Ik reken 100 gram vlees per persoon in een maaltijd en wijk daar zelden vanaf.
Wat is je grootste uitdaging deze week?
De lunch! Ik ben heel erg gewend aan vleeswaren op brood, dus dat wordt even omschakelen. Vegetarische vleeswaren trekken me niet zo, maar elke dag kaas op brood lijkt me ook niks. Ik heb daarom humus gekocht als beleg en maak denk ik ook een keer een salade of een omelet.
Hoe heb je je voorbereid op deze week?
Ik heb een enorme berg vleesvervangers gekocht toen ze vorige week in de aanbieding waren en daarmee ga ik denk ik recepten maken die ik normaal met vlees maak en dan het meest passende vervangende product erdoor doen.

Ik beantwoord per dag de volgende vragen:
hoe ging het?
Wat heb ik gekookt?
Waar had ik moeite mee?

Maandag 05-03-2018
Deze eerste dag ging eigenlijk heel soepel. Humus op brood blijkt heel lekker te zijn, dus dat valt mee. Als diner heb ik pasta met groentes en gorgonzola gemaakt. Dit recept heb ik al vaker gemaakt dus ik wist dat het goed zou gaan smaken. Vandaag heb ik het vlees totaal niet gemist. Een prima eerste dag!

Dinsdag 06-03-2018
Van te voren wist ik al dat vandaag niet goed zou gaan en dat ik al op dag twee zou gaan cheaten. Het zit zo: m’n schoonmoeder was jarig en die nam iedereen mee uit eten naar een buffetrestaurant met amper vegetarisch aanbod. Ik had mijn hele bord met groente en patat kunnen volgooien, en uitleggen dat ik een week zonder vlees eet, maar dat vond ik niet fair tegenover haar. Zij trakteerde immers. Ik wil de week echter wel vol maken, dus ik ga na zondag gewoon nog een paar dagen extra door!

Woensdag 07-03-2018
Gek genoeg voelde ik me vandaag erg schuldig over gisterenavond. Achteraf vond ik dat ik minder vlees had moeten pakken, dat ik bewuster had moeten kiezen. Maar in het restaurant zag alles er veel te lekker uit! Vandaag gedraag ik me dus heel braaf en kook ik een maaltijd met couscous, vegetarisch gehakt en gebakken halloumi.

Donderdag 08-03-2018
Vandaag was de dag dat ik me bewust werd van andere dierlijke producten zoals gelatine in snoep en stremsel in kaas. Want ook voor deze producten geldt natuurlijk dat er dieren voor geslacht moeten worden. Als vegetariër lijkt me dat wel lastig; hoe ver moet je gaan? Mijn maaltijd van vandaag was een ‘AGV-tje’; sperziebonen, aardappelen en een kaasschijf. En bij die laatste twijfelde ik dus aan de diervriendelijkheid ervan. Waar ligt de grens tussen vegetarisch en veganistisch eten?

Vrijdag 09-03-2018
Vandaag was ik rond lunchtijd in IKEA. Netjes heb ik daar een salade met feta gegeten en de Zweedse balletjes aan me voorbij laten gaan. Dat voelde goed! Mijn diner was vegetarische Tikka masala, een gerecht wat ik al eerder heb gemaakt en waarin ik amper proef dat ik geen echte kip eet. ’s Avonds at ik bij een vriendin een roze koek. De kleurstof voor het roze laagje schijnt van geplette luizen gemaakt te worden. Heb ik nu weer gecheat?

Zaterdag 10-03-2018
Op deze eerste weekenddag heb ik als lunch lekker pannenkoeken gebakken. Zonder spek natuurlijk. Met het diner had ik moeite, want ik had bedacht zelf groenteloempia’s te gaan maken, maar wat zou ik daar dan bij serveren? Een vegaburger leek me niet zo lekker. Kip wel, maar ik wilde streng voor mezelf zijn. Uiteindelijk heb ik maar eieren gekookt voor erbij en dat smaakte prima. Maar mijn lesje is geleerd: als ik vegetarisch wil koken moet ik wel een goed plan hebben.

Zondag 11-03-2018
Deze laatste dag van de week zonder vlees, is voor mij niet de laatste dag. Ik heb besloten nog t/m vrijdag door te gaan. Eigenlijk had ik eerst t/m dinsdag bedacht, maar ik heb nog extra vegetarische producten gekocht, omdat die allemaal in de aanbieding waren deze week (zo leuk dat alle supermarkten mee deden!) en heb ook nog wel wat inspiratie voor recepten, dus voorlopig geen vlees voor mij! Ik moet ook eerlijk zeggen dat het me ontzettend is meegevallen. Heb het vlees amper gemist. Ik beloof niet dat ik volledig vegetarisch ga eten, maar ik ben vanaf nu zeker een fanatieke flexitariër! Vandaag maakte ik een wok maaltijd met vegetarische wok reepjes en zwarte bonen saus. Mogelijk de meest geslaagde maaltijd van de hele week, want die wok reepjes zijn echt bizar lekker!

Pin It on Pinterest