Voornaam & leeftijd: Sandra (28) & Marco (41)

Vleespatroon: elke dag, uit gewenning. Mijn vriend is een beetje sceptisch over het idee “maaltijden zonder vlees”. Daarom heb ik beloofd de hele week te koken.

Wat is je grootste uitdaging deze week: Volwaardige maaltijden op tafel zetten, waarbij zelfs Marco niet het gevoel krijgt dat er “iets ontbreekt”. Verder let ik goed op voedingswaarden/ingrediënten van eventuele vleesvervangers (en het totale gerecht): ik eet graag gezond, dus zit niet te wachten op (te zoute) caloriebommetjes. Ik wil ook graag gaan experimenteren met voor mij nieuwe ingrediënten (zoals tofoe), in plaats van simpelweg vlees door “nepvlees” te vervangen.

Hoe heb je je voorbereid op deze week: 
Ik volg al langer een paar blogs van vegetariërs, omdat ik hun creativiteit in de keuken enorm waardeer: groenten in de hoofdrol, in plaats van vlees. Met deze week in aantocht, heb ik een leuk vegetarisch kookboek besteld van bijna 500 pagina’s, geschreven door één van hen (Vegabijbel, door Isabel Boerdam). Ziet er allemaal heerlijk uit, heb er erg veel zin in! Zondagavond hebben we een plaatpizza gegeten met daarop de laatste restjes vleeswaar. Terwijl die in de oven stond, heb ik alvast groenten gesneden voor in de pasta morgen avond.

Beschrijving week

Mijn ontbijt bestaat vrijwel altijd uit magere griekse yoghurt en muesli, met daarbij bijvoorbeeld banaan, speculaaskruiden en pecannootjes. Daarover hoef ik dus verder niet meer te schrijven.

Maandag 09-03-2020
Als lunch neem ik graag een flinke salade mee naar het werk. In plaats van stukjes kipfilet voegde ik een snelle, pittig gekruide “scrambled egg” uit de magnetron hieraan toe. Mijn vriend eet normaal gesproken graag vleeswaar op brood, dus heb als verrassing een eitje met kaas voor hem gebakken. Vanavond hebben we volkoren pasta met vegetarisch gehakt gegeten. We hadden weinig tijd, dus gelukkig had ik alle groenten gisteren al gesneden. Ik barst van de inspiratie, dus heb de restjes ingevroren, morgen maak ik gewoon iets anders!

Dinsdag 10-03-2020
Thuis lunchen we vaak gewoon met brood. Voor mij met houmous met kruiden, cottage cheese en plakjes courgette. Marco heeft vleeswaar en rundvleessalade ingeruild voor kaas en selleriesalade. Vanavond heb ik voor het eerst zelf pindasaus gemaakt! Dit ging over de vega-kipstukjes (gemarineerd met ketjap) en nasi. Heerlijke recepten uit m’n nieuwe boek. “Toch wel erg lekker, die nep-kip…” zei Marco terwijl hij de laatste stukjes “kip” uit de pan snoepte. Dat compliment had ik niet verwacht!

Woensdag 11-03-2020
Als lunch had ik een heerlijk restje nasi met pindasaus. Marco heeft ontdekt dat eiersalade met wat taugé een heerlijke combinatie is. Na het werk sta ik liever niet te lang in de keuken, dus het werd een snelle Mexicaanse maaltijd: voorgesneden groenten, een zak Mexicaanse bonenschotel met saus, stukjes dés (zelf gekruid) en gekookte blokjes zoete aardappel. Met nog wat extra kruiden.

Donderdag 12-03-2020
Marco had zin in “gewoon aardappelen, vlees en groenten”. Ik koos er bewust voor om geen namaak-vlees te halen, om de reactie “de echte variant smaakt toch beter” te voorkomen. In plaats hiervan ging ik voor een kaasschnitzel, die “doet tenminste niet alsof”. Hierbij had ik, om het net wat specialer te maken, bloemkool én broccoli gekookt, in plaats van maar één soort groente. De kaasschnitzel was heerlijk, deze gaan we vaker eten!

Vrijdag 13-03-2020
Voor het eerst heb ik een blok tofoe gebruikt! Wat een aparte substantie, ik ben nu nog nieuwsgieriger naar de verschillende manieren om tofoe te verwerken. Snel en eenvoudig: scrambled tofoe. De rest van de bloemkool en broccoli van gisteren heb ik tot “rijst” gemalen en meegebakken. Heerlijk met sesamolie, kerrie, kurkuma en blokjes gekookte zoete aardappel. Het idee had ik uit de vegabijbel.

Zaterdag 14-03-2020
Vandaag hoefde ik niet eens over het eten na te denken: ik was op bezoek bij familie die al langer vegetarisch eet. Als lunch stond er een stapel pannenkoeken klaar (gemaakt met sojamelk, jammie!). Heerlijk met pindekaas en banaan. Zelfs houmous gaat prima op een pannenkoek. ‘s Avonds hebben we Chinees gegeten: tjap tjoy, foe yong hai, bami en rijst… We deden er zelf ook nog wat blokjes gerookte tofoe doorheen. Gewoon rechtstreeks uit de verpakking, in blokjes gesneden. Wat handig dat je dat niet eens hoeft te bakken!

Zondag 15-03-2020
Er zijn genoeg smakelijke varianten tosti te bedenken, maar ik moet toegeven dat ik de klassieke ham-kaas tosti toch wel in mis. Als ik het goed begrepen heb, is vleeswaar één van de meest bewerkte soorten vlees, en daardoor het meest ongezond. Tijd dus om vegetarisch “vlees”waar uit te proberen! Wat was ik blij verrast: prachtige voedingswaarden, deze “ham” gemaakt van mycoproteïne. Het gaf m’n tosti echt de vertrouwde smaak terug! Voor het avondeten had Marco al boodschappen gedaan: gemarineerde pangasius filet, met aardappelen en worteltjes.

Conclusie
Ik heb ervan genoten! Ik hou van “spelen met eten” en experimenteren met nieuwe ingrediënten. Ik heb deze week gebruikt om me meer in vegetarisch koken te verdiepen. Heerlijk, een vleugje frisse inspiratie in de keuken!  De voedingswaarden van vleesvervangers vielen me ook heel erg mee. Zo vond ik bijvoorbeeld meerdere soorten vega gehakt, die magerder zijn dan mager rundergehakt en meer stoffen bevatten waar je lichaam iets aan heeft. Ik dacht een paar weken geleden nog, dat vleesvervangers misschien “vol troep” zouden zitten, als het maar op vlees zou lijken. Gelukkig was dat een flink misverstand, er zit een hoop lekkers tussen en vaak nog gezond(er) ook! Ik ga zeker meer gerechten maken tofoe, vooral nu ik weet dat je het ook koud kunt verwerken (lekker snel en makkelijk voor in m’n lunch salade!) ook tempé wil ik graag proberen. In een bonenschotel mis je het vlees helemaal niet, dus dat ga ik vaker weg laten. Binnenkort wil ik burgers/balletjes maken van verschillende peulvruchten, ik ben al zo veel leuke recepten tegengekomen. De vegetarische keuken voelt als een toevoeging, niet als alsof er iets ontbreekt. Of ik denk dat ik door mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees vaker zonder vlees zal eten? Jazeker, ik ben me nu veel bewuster van mijn keuzes: het verschil tussen wel of geen vlees eten, heeft een groter effect op de wereld dan ik had gedacht. Ook zijn veel vegetarische alternatieven volgens mij beter voor je eigen lijf. Ik ben blij verrast dat Marco het vlees deze week minder heeft gemist, dan ik van te voren had verwacht! Vanaf nu hoeft hij niet meer te schrikken, als ik zeg dat ik een vegetarisch gerecht ga maken. 🙂 Hoe vaak ik vanaf nu vegetarisch zal eten? Zeker een paar dagen in de week ben ik van plan. Wellicht op den duur nog vaker. Zolang ik er bewust mee bezig ben, gaat het hooguit de goede kant op.