FAQ

 

Heb je een vraag over de Nationale Week Zonder Vlees (NWZV), wil je weten hoe je je inschrijft of ben je benieuwd naar het Week Zonder Vlees magazine? Kijk dan even rond bij onze FAQ. Waarschijnlijk wordt jouw vraag hier beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via weekzondervlees@gmail.com.

Over NWZV

Wat is de NWZV?
De Nationale Week Zonder Vlees is een stichting die zich ten doel stelt om Nederlanders te laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om één week geen vlees (en vis) te eten en om hen bewust te maken van de impact hiervan, ten opzichte van de kleine moeite. Bij Stichting Nationale Week Zonder Vlees willen wij, collectief met heel Nederland, in één week een enorme positieve impact maken op mens, milieu en dier, en mensen inspireren tot een duurzame keuze voor minder vlees. Samen maken we het verschil voor onze planeet!

 

Wanneer vindt de NWZV plaats?

De NWZV vindt jaarlijks plaats in maart. De eerstvolgende editie is van 7 tot en met 13 maart 2022.

 

Wie zit er achter de NWZV?

Stichting Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. De stichting heeft een vierkoppig bestuur, aangevuld met een flexibele schil van studenten en freelancers die zich inzetten om de NWZV tot een groot succes te maken. Tevens wordt de NWZV collectief ondersteund door diverse partners uit de foodindustrie. Heel Nederland voor een dagje minder vlees!

 

Waarom is er een NWZV?

Bij Stichting Nationale Week Zonder Vlees geloven wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en we willen daarom een meer flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten, promoten. Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je namelijk al 101 liter water, 79 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Wij zijn bovendien van mening dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is. Het is een verrijking van je eetpatroon, zorgt voor variatie in de keuken en maakt een verschil voor mens, dier en milieu!  

Waar vindt de NWZV plaats?

De NWZV vindt plaats in heel Nederland. Je kunt meedoen als particulier, bedrijf, school, restaurant en kantine. Je leest hieronder hoe je meedoet!

Over meedoen voor:

Particulieren
Ik doe graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?

Wanneer je graag als particulier meedoet aan de NWZV dan kun je je via het inschrijfformulier op de website inschrijven. Iedereen die zich inschrijft, krijgt toegang tot het Week Zonder Vlees magazine. Hierin vind je pagina’s vol recepten en inspiratie om jouw week zonder vlees tot een succes te maken!

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de NWZV?

Tijdens de NWZV dagen wij alle Nederlanders uit om een week lang geen vlees en vis te eten. Om je hierbij te helpen, ontvang je van ons het Week Zonder Vlees magazine als inspirerend kickstartpakket voor jouw week zonder vlees. Daarnaast zorgen wij er samen met onze partners uit de voedselindustrie voor dat we het jou zo makkelijk mogelijk maken deze week. Denk aan: vegetarische producten in de aanbieding, een speciaal vegetarisch aanbod in bedrijfsrestaurants en op universiteiten, vegetarische snacks bij de pompstations, en horecabedrijven met extra overheerlijke vegetarische opties. Tevens zullen we inspiratie delen via onze nieuwsbrief en social media. Wij hopen dat alle deelnemers van de NWZV verrast zullen worden door de mogelijkheden van de vegetarische keuken. Het enige wat we van jou vragen is om het vol te houden en je met een open blik positief te laten verrassen!

 

Mag ik tijdens de NWZV wel vis eten?

Ons streven is om iedere deelnemers van de NWZV genoeg recepten, ideeën en inspiratie te bieden zodat je deze week geen vlees én vis hoeft te eten. Bij NWZV houden wij echter niet van zwart/wit denken. Iedereen moet eten wat bij hem of haar past, en bepalen wat haalbaar is. Kortom: iedereen maakt zijn eigen ‘regels’. Wij zijn er om jou te inspireren en motiveren en denken dat wij met onze recepten, zoals we die hebben samengesteld, jou makkelijk een week kunnen overtuigen om een week voor vega te kiezen.

 

Mag ik tijdens de NWZV wel zuivel gebruiken?

Bij NWZV stimuleren wij een meer vegetarisch/flexitarisch voedingspatroon. Zuivel past hier prima tussen. Neemt niet weg dat de plantaardige zuivel alternatieven zoals amandelmelk, sojayoghurt en kokosijs fantastisch zijn om te ontdekken!

 

Kan ik samen met mijn gezin, vrienden en/of familie meedoen?

Ja! Iedereen mag en kan zich inschrijven om mee te doen aan de NWZV. Wij zouden het fantastisch vinden als jij jouw vrienden, familie en collega’s wilt enthousiasmeren om ook mee te doen.

Kan ik andere mensen motiveren om ook mee te doen?

Natuurlijk kun je ook andere mensen motiveren om mee te doen. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de besparing is! We hebben een online toolkit met kant-en-klare posts om te delen op jouw social media. Daarnaast lees je op deze pagina alles over de positieve impact van een week geen vlees eten, die je ook met anderen kunt delen. Iedereen die zich inschrijft, krijgt ook toegang tot het Week Zonder Vlees magazine, dat vol staat met de lekkerste recepten. Kook een heerlijk vegetarisch gerecht voor je vrienden of familie of ga uiteten tijdens de Nationale Restaurant Week!

Bedrijven
Ik doe met mijn bedrijf graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?

Bedrijven kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees door ons te steunen als sponsor. Hiervoor hebben wij een speciaal sponsorpakket bedacht dat voor al onze partners hetzelfde is. Als er vanuit jouw bedrijf interesse is om mee te doen, mail dan naar weekzondervlees@gmail.com

Wat wordt er van het bedrijf verwacht tijdens de NWZV?

Wanneer je als bedrijf meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees is er een pakket met speciaal promotiemateriaal beschikbaar. Hierin vind je input voor social media posts, ansichtkaarten, posters, e-mailhandtekeningen, on pack stickers en nog veel meer. Je downloadt hier het promotiemateriaal. Daarnaast zetten wij gezamenlijk diverse communicatie acties op om meer bekendheid te creëren rondom de NWZV en onze gezamenlijke doelstelling.

 

Scholen
Ik doe met mijn school graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?

Voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) en voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4) hebben we in samenwerking met Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra een lespakket ontwikkeld om mee te doen. Als je als school mee wilt doen aan de Nationale Week Zonder Vlees kun je de 2 uur durende les hier gratis downloaden nadat je je naam, klas en e-mailadres hebt ingevuld.

Wat wordt er van de school verwacht tijdens de NWZV?

Stichting Nationale Week Zonder Vlees vraagt basisscholen en middelbare scholen om tijdens de Nationale Week Zonder Vlees op interactieve wijze in de les aandacht te besteden aan de impact van vleesconsumptie. Hiervoor hebben wij Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra gevraagd een lespakket te ontwikkelen, zowel voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) als voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4). Deze lespakketten kan je hier gratis downloaden.

Waar bestaat de les voor scholen uit?

Wanneer je als docent het lespakket downloadt, ontvang je onder andere een uitgebreide docentenhandleiding. Met deze handleiding ben je in staat om de circa twee uur durende les op een makkelijke manier aan jouw klas te geven. We geven alle handvatten om dit op een passende en relevante manier te doen voor jouw klas.

In het complete pakket vind je:

BASISONDERWIJS

  • Docentenhandleiding
  • Powerpoint geschikt voor het digibord of beamer
  • Leskaarten voor de leerlingen
  • Werkbladen voor de leerlingen

VOORTGEZET ONDERWIJS

  • Docentenhandleiding
  • Digibord les via LessonUp
  • Informatiewebsite voor de leerlingen
Bedrijfsrestaurants en schoolkantines
Ik doe met mijn bedrijfsrestaurant of schoolkantine graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?

Bedrijfsrestaurants en schoolkantines kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees door op eigen initiatief een vergroot vegetarisch aanbod aan te bieden tijdens de NWZV. We vinden het leuk om te horen als je meedoet, dus mail ons vooral even op weekzondervlees@gmail.com, dan voegen we jouw bedrijfsrestaurant of schoolkantine toe aan onze NWZV kaart van Nederland.

Wat wordt er van het bedrijfsrestaurant / de schoolkantine verwacht tijdens de NWZV?

Wanneer een bedrijfs- of schoolkantine zich aanmeldt voor de NWZV door ons te mailen via weekzondervlees@gmail.com kan deze op de kaart van de Nationale Week Zonder Vlees worden gezet. Daarnaast is er een pakket met speciaal ontworpen promotiemateriaal beschikbaar. Hierin vind je input voor social media posts, ansichtkaarten, posters, e-mailhandtekeningen, on pack stickers en nog veel meer. Je downloadt hier het promotiemateriaal.

Restaurants
Ik wil met mijn restaurant meedoen met de NWZV, hoe doe ik dat?

Het team van de Week Zonder Vlees heeft grote ambities. Daarom willen we nog meer restaurants betrekken bij ons initiatief. We geloven sterk dat het aanbieden van een goed vegetarisch menu buiten de deur, mensen op een laagdrempelige manier laat proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. We hebben daarom de krachten gebundeld met de Nationale Restaurant Week die door Diningcity georganiseerd wordt. Vanwege COVID-19 kan de Nationale Restaurant Week dit jaar echter niet doorgaan tijdens de Week Zonder Vlees. Dat betekent helaas dat restaurants zich tijdens deze 2021 editie niet officieel kunnen inschrijven tot deelname aan de Week Zonder Vlees. Desalniettemin roepen wij natuurlijk alle restaurants van Nederland op om tussen 8 en 14 maart creatief aan de slag te gaan met smaakvolle en verrassende vegetarische take-aways en bestelmenu’s. Wij kijken er alvast naar uit!

Over aanmelden en inschrijvingen

Hoe kan ik mij inschrijven voor de NWZV?

Inschrijven kan heel gemakkelijk via het inschrijfformulier op de website.

Kost het geld om mee te doen aan de NWZV?

Nee, deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees is kosteloos. Wij willen deelname namelijk mogelijk maken voor alle Nederlanders! 

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Wij gebruiken jouw persoonsgegevens enkel om jou te kunnen bereiken met informatie over en inspiratie voor de Nationale Week Zonder Vlees en zullen jouw gegevens nooit aan derden verstrekken.

Het lukt niet om mijn inschrijving te verzenden.

Als je problemen ondervindt tijdens je inschrijfproces, kan het zijn dat je een van de verplichte velden, gekenmerkt door een *, niet hebt ingevuld. Controleer of alle velden met een * zijn ingevuld en verzend het inschrijfformulier opnieuw. Lukt het nog steeds niet? Mail ons dan direct via weekzondervlees@gmail.com

 

Ik woon in het buitenland, kan ik ook meedoen?

Natuurlijk! Wij vinden het superleuk als je vanuit het buitenland ook meedoet aan ons initiatief. Je ontvangt een digitale nieuwsbrief en ook het Week Zonder Vlees magazine kun je op je computer, tablet of smartphone bekijken!

Hoe meld ik mij aan als bedrijf, school, restaurant of bedrijfs- en schoolkantine?

Hierboven vind je gespecificeerde informatie voor bedrijven, scholen, restaurants, bedrijfsrestaurants en schoolkantines.

Over het Week Zonder Vlees Magazine

Hoe ontvang ik het Week Zonder Vlees magazine?

Iedereen die zich inschrijft ontvangt het Week Zonder Vlees magazine, een kickstartpakket voor jouw week zonder vlees. We verstrekken dit magazine digitaal. Je kunt het magazine begin maart verwachten, ruim op tijd om je voor te bereiden op jouw week zonder vlees. Alle voorgaande edities van het magazine vind je hier.

Wat staat er in het Week Zonder Vlees magazine?

Het Week Zonder Vlees magazine staat bomvol lekkere recepten en informatie. Het magazine biedt je genoeg inspiratie zodat jij tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, en hopelijk ook daarna, geen enkele moeite hoeft te doen om te genieten van een maaltijd zonder vlees.

Recepten, allergenen en gezondheid

Wie heeft de NWZV recepten gemaakt?

De recepten die met jou gedeeld worden tijdens de NWZV zijn door diverse ervaren receptontwikkelaars bedacht. Bijvoorbeeld door initiatiefneemster Isabel Boerdam van het vegetarische blog De Hippe Vegetariër en door onze partners.

Houden jullie in de recepten rekening met speciale diëten, allergieën en intoleranties?

De recepten van de NWZV zijn zo samengesteld dat ze allemaal 100% vegetarisch zijn. Er is verder bij de samenstelling van de recepten geen rekening gehouden met speciale diëten, intoleranties en/of allergieën. Hiervoor kan je advies inwinnen bij je huisarts of een diëtist.

Is vegetarisch eten gezond?

Wij hebben alle inhoudelijke vragen over gezonde vegetarische voeding gebundeld in een zeer compleet document met alle vegetarische voedingsinformatie die je nodig hebt. Dit vind je hier.

Share This