FAQ

 

Heb je een vraag over de Nationale Week Zonder Vlees (NWZV), wil je weten hoe je je inschrijft of ben je benieuwd naar meer informatie over het Week Zonder Vlees-magazine? Kijk dan even rond bij onze FAQ. Waarschijnlijk wordt jouw vraag hier beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via weekzondervlees@gmail.com.

Over NWZV:

Wat is de NWZV?
De Nationale Week Zonder Vlees is een stichting die zich ten doel stelt om Nederlanders te laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om één week geen vlees (en vis) te eten en om hen bewust te maken van de impact hiervan, ten opzichte van de kleine moeite. Bij Stichting Nationale Week Zonder Vlees willen wij, collectief met heel Nederland, in één week een enorme positieve impact maken op mens, milieu en dier, en mensen inspireren tot een duurzame keuze voor minder vlees. Samen maken we het verschil voor onze planeet!

 

Wanneer vindt de NWZV plaats?

De NWZV vindt jaarlijks plaats in maart. De eerst volgende editie is van 9 tot en met 15 maart 2020.

 

Wie zit er achter de NWZV?
Stichting Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. De stichting heeft een vierkoppig bestuur, aangevuld met een flexibele schil van studenten en freelancers die zich inzetten om de NWZV tot een groot succes te maken. Tevens wordt de NWZV collectief ondersteund door diverse partners uit de foodindustrie. Heel Nederland voor een dagje minder vlees!

 

Waarom is er een NWZV?

Bij stichting Nationale Week Zonder Vlees geloven wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen daarom een meer flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten, promoten. Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je namelijk al 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Wij zijn bovendien van mening dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is. Het is een verrijking van je eetpatroon, zorgt voor variatie in de keuken en maakt een verschil voor mens dier en milieu!  

Waar vindt de NWZV plaats?
De NWZV vindt plaats in heel Nederland. Je kunt mee doen als particulier, bedrijf, school, restaurant en/of kantine. Hoe je mee doet lees je hieronder!

 

Over meedoen voor:

 
Particulieren
Ik doe graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?
Wanneer je graag als particulier mee doet aan de NWZV dan kun je je via het inschrijfformulier op de website inschrijven. Iedereen die zich inschrijft ontvangt het Week Zonder Vlees-magazine (print zolang de voorraad strekt, daarna digitaal). Hierin vind je als deelnemer inspiratie om zeven dagen te genieten, met 88 pagina’s vol recepten, interviews, groenteweetjes en meer. Een kickstartpakket voor jouw week zonder vlees.

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de NWZV?
Tijdens de NWZV dagen wij alle Nederlanders uit om een week lang geen vlees en vis te eten. Om je hierbij te helpen ontvang je van ons het Week Zonder Vlees-magazine als inspirerend kickstartpakket voor jouw week zonder vlees. Daarnaast zorgen wij samen met onze partners uit de voedselindustrie dat we het jou zo makkelijk mogelijk maken deze week. Denk aan: vegetarische producten voordelig in de aanbieding, een speciaal vegetarisch aanbod in bedrijfsrestaurants en op universiteiten, vegetarische snacks bij de pompstations, en horecabedrijven met extra aantrekkelijke overheerlijke vegetarische opties. Tevens zullen we inspiratie delen via onze nieuwsbrief en social media. Wij hopen dat alle deelnemers van de NWZV verrast zullen worden door de mogelijkheden van de vegetarische keuken. Het enige wat we van jou vragen is om het vol te houden en je met een open blik positief te laten verrassen!

 

Mag ik tijdens de NWZV wel vis eten?
Ons streven is om iedere deelnemer van de NWZV genoeg recepten, ideeën en inspiratie te bieden zodat je deze week geen vlees én vis hoeft te eten. Bij NWZV houden wij echter niet van zwart/wit denken. Iedereen moet eten wat bij hem of haar past, en bepalen wat haalbaar is. Kortom: iedereen maakt zijn eigen ‘regels’. Wij zijn er om jou te inspireren en motiveren en denken dat wij met het programma, zoals dat we dat hebben samengesteld, jou makkelijk een week kunnen overtuigen om vis óók te laten staan deze week.

 

Mag ik tijdens de NWZV wel zuivel gebruiken?
Bij NWZV stimuleren wij een meer vegetarisch/flexitarisch voedingspatroon. Zuivel past hier prima tussen. Neemt niet weg dat de plantaardige zuivel alternatieven zoals amandelmelk, soja-yoghurt en kokosijs fantastisch zijn om te ontdekken!

 

Kan ik samen met mijn gezin, vrienden en/of familie mee doen?
Ja! Iedereen mag en kan zich inschrijven om mee te doen aan de NWZV. Wij zouden het fantastisch vinden wanneer jij jouw vrienden, familie en collega’s wilt enthousiasmeren om ook mee te doen.

 

Bedrijven
Ik ben een bedrijf en doe graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?
Bedrijven kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees door ons te steunen als sponsor. Hiervoor hebben wij een speciaal sponsorpakket bedacht dat voor al onze partners hetzelfde is. Wanneer er vanuit jouw bedrijf interesse is om mee te doen, mail dan naar weekzondervlees@gmail.com

 

Wat wordt er van het bedrijf verwacht tijdens de NWZV?
Wanneer je als bedrijf meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees ontvang je van ons het speciaal ontworpen promotiemateriaal. Daarnaast zetten wij gezamenlijk diverse communicatie acties op om meer bekendheid te creëren rondom de NWZV en onze gezamenlijke doelstelling.

 

Scholen
Ik ben een school en doe graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?

Voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) en voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4) hebben we in samenwerking met Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra een lespakket ontwikkeld om mee te doen. Wanneer je als school mee wilt doen aan de Nationale Week Zonder Vlees kun je de 2 uur durende les hier gratis downloaden nadat je je naam, klas en emailadres hebt ingevuld.  

Wat wordt er van de school verwacht tijdens de NWZV?

Stichting Nationale Week Zonder Vlees vraagt basisscholen en middelbare scholen om tijdens de Nationale Week Zonder Vlees op interactieve wijze in de les aandacht te besteden aan de impact van vleesconsumptie. Hiervoor hebben wij Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra gevraagd een lespakket te ontwikkelen, zowel voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) als voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4). Deze lespakketten kan je hier gratis downloaden.

Waar bestaat de les voor scholen uit?

Wanneer je als docent het lespakket download ontvang je onder andere een uitgebreide docentenhandleiding. Met deze handleiding ben je in staat om de circa twee uur durende les op een makkelijke manier aan jouw klas te geven. We geven alle handvatten om dit op een passende, relevante manier te doen voor jouw klas.

In het complete pakket vind je:

BASISONDERWIJS

  • Docentenhandleiding
  • Powerpoint geschikt voor het digibord of beamer
  • Leskaarten voor de leerlingen
  • Werkbladen voor de leerlingen

VOORTGEZET ONDERWIJS

  • Docentenhandleiding
  • Digibord les via LessonUp
  • Informatiewebsite voor de leerlingen
Restaurants
Ik ben een restaurant en doe graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?

Tegelijkertijd met de Nationale Week Zonder Vlees wordt De Vegetarische Restaurantweek georganiseerd. Restaurants die mee willen doen kunnen voor meer informatie kijken op de website van de Vegetarische Restaurantweek.  

Bedrijfsrestaurants en schoolkantines
Ik ben een bedrijfrestaurant of schoolkantine en doe graag mee aan de NWZV, hoe doe ik dat?
Bedrijfsrestaurants en schoolkantine kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees door op eigen initiatief een vergroot vegetarisch aanbod aan te bieden tijdens de NWZV. We vinden het leuk om te horen als je meedoet, dus mail ons vooral even op weekzondervlees@gmail.com dan voegen we jouw bedrijfsrestaurant of schoolkantine toe aan onze NWZV kaart van Nederland.

 

Wat wordt er van het bedrijfsrestaurant / de schoolkantine verwacht tijdens de NWZV?
Wanneer een bedrijf- of schoolkantine zich aanmeldt voor de NWZV door ons te mailen via weekzondervlees@gmail.com sturen wij digitaal de promotiemiddelen op die speciaal ontworpen zijn voor de NWZV. Met deze promotiemiddelen kan meer zichtbaarheid gecreëerd worden rondom de NWZV en het vergroot vegetarische aanbod.

 

Over aanmelden en inschrijvingen:
Hoe kan ik mij inschrijven voor de NWZV?
Inschrijven kan heel gemakkelijk via het inschrijfformulier op de website.
Kost het geld om mee te doen aan de NWZV?

Nee, deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees is kosteloos. Dit omdat wij deelname mogelijk willen maken voor alle Nederlanders!  

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens enkel om jou te kunnen bereiken met de informatie en inspiratie van de Nationale Week Zonder Vlees en zullen deze nooit aan derden verstrekken.

 

Het lukt niet om mijn inschrijving te verzenden.
Wanneer je problemen ondervindt tijdens je inschrijfproces, kan het zijn dat je een van de verplichte velden, gekenmerkt door een *, niet hebt ingevuld. Controleer of alle velden met een * ingevuld zijn en verzend het inschrijfformulier opnieuw. Lukt het nog steeds niet? Mail ons dan direct via weekzondervlees@gmail.com.

 

Ik woon in het buitenland, kan ik ook meedoen?

Natuurlijk! Wij vinden het super leuk wanneer je vanuit het buitenland ook meedoet aan ons initiatief. Wij kunnen het Week Zonder Vlees-magazine alleen niet per post naar het buitenland versturen, dus deze krijg je per mail digitaal van ons.    

Hoe meld ik mij aan als bedrijf, school, restaurant of bedrijf- en schoolkantine?
Hierboven vind je gespecificeerde informatie voor bedrijven, scholen, restaurants, bedrijfsrestaurants en schoolkantines.

 

Over het Week Zonder Vlees-magazine
Hoe ontvang ik het NWZV magazine?

Iedereen die zich inschrijft ontvangt het Week Zonder Vlees-magazine, een kickstartpakket voor jouw week zonder vlees. We verstrekken dit magazine digitaal per email. Iedereen kan het magazine begin maart verwachten, ruim op tijd om je voor te bereiden op jouw week zonder vlees.

Wat staat er in het NWZV magazine?

Het Week Zonder Vlees-magazine staat bomvol met lekkere recepten, inspiratie en motivatie. Achtergrondartikelen over duurzame en eiwitrijke voedingsbronnen, interviews met BN-ers en influecers, tips voor in je keukenkastje en meer. Het magazine is een compleet naslagwerk waardoor jij tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, en hopelijk ook daarna, geen enkele moeite hoeft te doen om te genieten van een maaltijd zonder vlees.      

Recepten, allergenen en gezondheid
Wie heeft de NWZV recepten gemaakt?
De recepten die met jou gedeeld worden tijdens de NWZV zijn door diverse ervaren receptontwikkelaars bedacht. Bijvoorbeeld door initiatiefneemster Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër, maar ook door onze partners, influencers, BN-ers en chefskoks. Van wie het recept is, staat er uiteraard altijd bij!
Houden jullie in de recepten rekening met speciale diëten, allergieën en intoleranties?
De recepten van de NWZV zijn zo samengesteld dat ze allemaal 100% vegetarisch zijn. Er is verder bij de samenstelling van de recepten geen rekening gehouden met speciale diëten, intoleranties en/of allergieën. Hiervoor kan je advies inwinnen bij je huisarts of een diëtist.

 

 

 

Is vegetarisch eten gezond?
Wij hebben alle inhoudelijke vragen over gezonde vegetarische voeding gebundeld in een zeer compleet document met alle vegetarische voedingsinformatie die je nodig hebt. Deze vind je hier.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This