Stichting

Nationale Week Zonder Vlees

 

Stichting Nationale Week Zonder Vlees is een stichting met ANBI-status. De stichting is het non-profit initiatief van Food Consultancy & Communications Agency Green Food Lab, opgericht door Isabel Boerdam, bekend van haar foodblog De Hippe Vegetariër. Nationale Week Zonder Vlees wil consumenten op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn.

 

Visie en missie

De Nationale Week Zonder Vlees heeft als doel om, samen met een collectief van bedrijven in de voedingsindustrie, een wezenlijke bijdrage televeren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen.

De huidige vleesconsumptie heeft immers een directe relatie met de overmatige CO2-uitstoot, en is – in tegenstelling tot duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en elektrische auto’s – zonder grote investering en zonder concessies vandaag nog aan te pakken.

Stichting Nationale Week Zonder Vlees opereert vanuit de overtuiging dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en wil daarom een meer flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten, promoten.

Wij zijn van mening dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is. Door één week de uitdaging aan te gaan en kennis te maken met nieuwe producten, recepten en gerechten, maken mensen kennis met de vegetarische keuken, zodat zij dat vervolgens structureel in hun eetpatroon kunnen doorvoeren.

Vanuit de overtuiging “proeven en proberen is geloven” zullen wij alle mensen die meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees inspireren en praktische handvatten geven om tijdens de week maar ook daarna op een makkelijke en lekkere manier minder vlees te eten.

Zo hopen we zoveel mogelijk Nederlanders te inspireren tot een gebalanceerd en duurzaam voedingspatroon, waarin vegetarisch zeker zo’n prominente plek heeft als vlees. Op naar een groener voedingspatroon in Nederland!

 

Doelstelling

Stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft zichzelf ten doel gesteld:

• Het promoten van een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis wordt afgewisseld met plantaardige gerechten, vanuit het besef dat elke dag vlees eten belastend is voor het klimaat.
• Het bewust maken van Nederland van de positieve impact van een verminderde vleesconsumptie op mens, dier en milieu, en laten zien hoe lekker, leuk en eenvoudig het is om plantaardig te eten.
• Het initiatief van de Nationale Week Zonder Vlees onder de aandacht brengen bij zo veel mogelijk Nederlanders, door samenwerkingen aan te gaan met bedrijven, scholen, kantines, horecabedrijven, universiteiten en openbare instellingen.
• Het jaarlijks laten terugkeren van de Nationale Week Zonder Vlees en zo een wekelijkse dag zonder vlees in Nederland stap-voor-stap tot de nieuwe standaard maken.
• Het onderzoeken van de mogelijkheden tot uitbreiding van de campagne naar Europa.

 

Activiteiten

Om bovenstaande doelstellingen te bereiken, ontwikkelt de Nationale Week Zonder Vlees de volgende activiteiten:

• Het delen van kennis over en inspiratie voor een meer plantaardig voedingspatroon via al onze kanalen: website, social media, nieuwsbrief en magazine.
• Online & offline mediacampagne om zo veel mogelijk mensen te enthousiasmeren om mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees.
• Het samenwerken met retailers en producenten die helpen om de boodschap uit te dragen en te ondersteunen met praktische oplossingen.
• Het ontwikkelen van een lespakket over bewuste vleesconsumptie voor basis- en middelbare scholen.
• Samenwerking met cateraars voor een vergroot vegetarisch aanbod in bedrijfsrestaurants, snelweglocaties en universiteiten.
• Speciaal vegetarisch aanbod in restaurants en cafés door heel Nederland onder de paraplu van de Nationale Restaurant Week.

Download hier ons volledige beleidsplan 2019-2023

 

Bestuur

Stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft een driekoppig bestuur met een gezamenlijke bevoegdheid, en één adviseur/ambassadeur. Graag stellen wij ons aan u voor:

 

 

Financiële verantwoording, editie 2021

De Nationale Week Zonder Vlees is als ABNI aangesteld. Via dit ABNI formulier vind je de financiële verantwoording van de Nationale Week Zonder Vlees editie 2021.

 

Jaarrekeningen

Hieronder vind je de jaarrekening van de meest recente edities van de Nationale Week Zonder Vlees.

Editie 2021 jaarrekening

Editie 2020 jaarrekening

 

Fiscale gegevens

Bank: NL02ABNA0247252263
BIC Code: ABNANL2A
BTW: NL858073146B01
KVK: 69939837
RSIN: 858073146

Contactgegevens

Isabel Boerdam, voorzitter

Email: weekzondervlees@gmail.com

Share This