WAAROM DOEN WE DIT?

 

Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens dier en milieu.Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst… 

 

130 liter water

Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

 

 

76 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.

 

 

770 gram dierenvlees

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

 

Dagje geen vlees gedurende een heel jaar?
Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Per dag in de week geen vlees die je een jaar lang volhoudt, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en tegen de 1000 liter aan water. Dus op naar 3 dagen per week geen vlees! 

Benieuwd naar onze methodologie en bronnen? Lees verder door te klikken op onderstaande knop. Hier vind je een uitgebreid rapport van Blonk Consultants die de besparingen voor de Nationale Week Zonder Vlees 2019 door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ in kaart hebben gebracht. In dit rapport legt Blonk precies uit hoe ze te werk zijn gegaan voor het berekenen van deze besparingen en welke bronnen zij geraadpleegd hebben. In dit rapport vind je tevens antwoord op de vraag wat de besparing is wanneer je rekening houdt met het vleesvervangende alternatief.

NOTE: waarom zijn de cijfers anders dan vorig jaar? Voor de eerste editie in 2018 hebben wij met het Week Zonder Vlees-team uiterst zorgvuldig de besparingen berekend door vele bronnen naast elkaar te leggen en daar conclusies uit te trekken. Wij zijn echter geen specialisten, dus hebben voor de tweede editie gekozen voor professionalisering van de campagne. Daarom hebben we een extern, gespecialiseerd bureau ingehuurd om deze besparingen opnieuw te berekenen. Bovenstaande cijfers zijn daarvan het resultaat en volledig onderbouwd op basis van de best beschikbare kennis en bronnen.

Pin It on Pinterest

Share This