WAAROM DOEN WE DIT?

 

Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart maar liefst…

 

101 liter water

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 101 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

 

 

 

79 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je 13.7 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 79 km rijden met een gemiddelde auto.

 

 

770 gram dierenvlees

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

 

 

Dagje geen vlees gedurende een heel jaar?

Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water. Dus op naar 3 dagen per week geen vlees!

 

Benieuwd naar onze methodologie en bronnen? Lees verder door te klikken op onderstaande knop. Hier vind je een uitgebreid rapport van Blonk Consultants die de besparingen voor de Nationale Week Zonder Vlees 2020 door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ in kaart hebben gebracht. In dit rapport legt Blonk precies uit hoe ze te werk zijn gegaan voor het berekenen van deze besparingen en welke bronnen zij geraadpleegd hebben. In dit rapport vind je tevens antwoord op de vraag wat de besparing is wanneer je rekening houdt met het vleesvervangende alternatief.

 

Share This